Connect with us

Amerika

LATINOSI NAJVIŠE STRADAJU OD VIRUSA: U Čikagu preuzeli primat od afro-amerikanaca. Evo zašto je tako…

Published

on

Građani zameraju zvaničnicima što nisu uspeli da zaštite ove ljude od virusa, koji su i inače pogođeni malim platama i odsustvom zdravstvenog osiguranja.

U Čikagu su kovidom19 prvobitno najviše bile pogođene afričkoameričke zajednice, da bi njihovo mesto vremenom zauzeli građani iz latinoameričkih četvrti. Trenutno je među Latinosima u južnom i zapadnom delu grada potvrđeno 7.770 pozitivnih slučajeva koronavirusa, što čini 37 odsto ukupno zaraženih.

Građani zameraju zvaničnicima što nisu uspeli da zaštite ove ljude od virusa, koji su i inače pogođeni malim platama i odsustvom zdravstvenog osiguranja. Takođe zahtevaju pravilniju distribuciju i dostupnost testovima na koronavirus u četvrtima sa većinskim latinoameričkim stanovništvom.

LATINOSI. Moraju na posao, nemaju zaštitnu opremu i mogućnost da se testiraju

Prema podacima grada, Latinoamerikanci predstavljaju 29 odsto ukupnog stanovništva u Čikagu.

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut izjavila je da svaka zajednica ima svoje specifičnosti i da probleme unutar nje treba rešavati na isto tako jedinstven način.

Njoj se spočitava što nije na vreme sprovela određene akcije, a ne sada kada su afričkoamerički i latinoamerički kvartovi napadnuti infekcijom koronavirusa, pre svega jer uglavnom moraju da odlaze na posao plašeći se otkaza, gde najčešće nemaju adekvatnu zaštitnu opremu a rade u većim grupama, dok i kod kuće ne mogu da se izoluju jer žive u većim zajednicama, sa manjkom prostora.

IZVOR: blockclubchicago/Serbian Times FOTO: PBS

Advertisement