Connect with us

aktuelno

LAJKUJ AKO SMEŠ: Tviter preti novim merama u cilju suzbijanja širenja lažnih informacija

Published

on

U okviru borbe protiv dezinformacija, jedna od najvećih svetskih društvenih mreža se udružila sa proverivačima informacija iz čitavog sveta, koji ocenjuju istinitost sadržaja i na taj način usporavaju širenje neistinitih informacija.

Tviter proširuje svoja upozorenja za pokušaj ponovnog objavljivanja tvita koji je ocenjen kao obmanjujući. Sada, čak i ukoliko samo označite da Vam se dopada određeni tvit, bićete upozoreni da lajkujete sadržaj čija se istinitost dovodi u pitanje… Prema kompaniji za društvene medije, podsticaji da pročitate više informacija pre ponovnog tvitovanja doveli su do smanjenja citiranja obmanjujućih tvitova za 29% .

Kada tzv. fektčeker (fact checker, „proverivač činjenica“) označi priču kao lažnu, ona će biti prikazivana niže na pregledu vesti („news feed-u“), što će značajno umanjiti njeno dalje deljenje. Tako se sprečava širenje lažnih vesti i smanjuje njihova vidljivost. 

Ova popularna društvena mreža se oglasila povodom novih mera koje je preuzela.

“Upozoravanje korisnika da je deljeni sadržaj neproveren i obmanjujući od vitalnog je značanja za usporavanje širenja takvog sadržaja”.

PROČITAJTE JOŠ:

SVETSKI A NAŠ: Nikola Đuričko u Netfliksovoj hit seriji kao jedan od glavnih negativaca

KRŠENJE LJUDSKI PRAVA: Hrvatska nasilno vraća izbeglice sa granice dok EU ćuti!

DA LI MU JE TAMO MESTO? Izložba fotografija Džordža Flojda u Muzeju holokausta izazvala skandal!

Kada pokušate da lajkujete tvit koji je kompanija za društvene mreže označila kao sporan, bićete obavešteni kratkom porukom upozorenja koja glasi : „Pomozite da Tviter ostane pouzdano mesto informisanja“.

Uz to Vam se nudi i propratne / dodatne informacije kako bi ste se bolje informisali o željenoj temi, pre nego što označite da Vam se sadržaj dopada.

S obzirom na opasnosti koje dezinformacije i lažne vesti mogu da izazovu, Tviter je početkom ove godine intenzivnije počeo sa proveravanjem istinitosti onoga što što se preko njihove platforme deli, imajući u vidu stitine hiljada obmanjujućih tvitova povezanih za pandemijom koronavirusa kao i nedavnih predsedničkih izbora održanih u Sjedinjenim Američkim državama..

Izvor: CNET Foto: Pixabay

Advertisement