Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
61°F
63°F
64°F
64°F
66°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

LAJKA I NEMANJA PONOVO KRSTARE: Beloglavi supovi se upešno oporavili u Srbiji i sada su spremni za daleki jug!

Iako su bili pred izumiranjem beloglavi supovu u Spcejalnom rezervatu prirode Uvac sada su sve brojniji. Tu je napravljen i prihvatni centar u kom su do skoro boravile dve povrđene jedinke Lajka i Nemanja, koje su u sklopu projekta monitoringa i upravljanja populacijom beloglavog supa u rezervatu Uvac nakon oporavka puštene da se vrate u prirodu.

“Ženka Lajka oporavljala se dve godine dok nije postala spremna da se vrati u prirodu, a Nemanja je godinu dana proveo u oporavilištu. Ptice su opremljene satelitskim odašiljačima što će nam omogućiti da pratimo njihove aktivnosti po povratku u prirodu”, kažu u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Jefimiju ne drži mesto, ponovo “pobegla” u toplije krajeve

Uprkos činjenici da se na Uvcu izleže sve više jedinki, primetno je veliko raseljavanje naših supova po Balkanu.

“Sup Nikola se izlegao 2016. na Uvcu. Lutao je po Bliskom istoku i već u 2017. u jeku borbe sa ISIS-om kod Mosula fotografisao ga je Mohammad Sadik. Posle se vratio do Grčkog ostrava Naksos i tu se nastanio. Zatim je ponovo beležen na Naksosu gde se verovatno nagnezdio. Кolega Janis Orfanos iz rezervata Naksos tvrdi da ima još najmanje 4 beloglava supa iz Srbije koji se nalaze na tom grčkom ostrvu”, rekli su iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Ovo je sezona kada mladi supovi sa Uvca lutaju isključivo na istok. Prvi sup sa Uvca koji je posetio Svetu Goru je ovogodišnji mladunac sa oznakom 64. On još nije dobio ime jer mu još nije određen pol. Ali i beloglavi sup Jefimija koja je celu prošlu godinu provela u pustinji Saudijske Arabije ponovo je krenula na istok i došla je do Bosfora. Hoće li se ponovo vratiti u Saudijsku Arabiju da prezimi, pitanje je na koje u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica čekaju odgovor.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE