Connect with us

intervju

KUKA I MOTIKA, EPIZODA 1: Da li su izbori za patrijarha namešteni, da li Tramp osniva novu partiju, da li je Zorićka trebala da uzme orden…? (VIDEO)

Published

on

U prvoj, premijernoj “Kuki i Motiki”, autorskoj emisiji Antonija Kovačevića na kanalu Serbian News USA, bez dlake na jeziku razgovaralo se o najaktuelnijim temama u Srbiji i Americi.

KAD NAGRNE KUKA I MOTIKA: Antonije Kovačević, autor nove emisije na Serbian News-u

SEGMENT 1: PATRIJARH GOST: Vuk Bačanović

Srbija je juče dobila novog patrijarha. I kao što to obično biva, Srbi su se i po ovom pitanju podelili. Jedni ga slave, drugi napadaju, pa bi ubuduće trebalo ozbiljno razmisliti o tome da svaka Srbija dobije svog patrijarha. Prva, druga, treća… koliko god da ih ima.

Za patrijarha Porfirija se kaže da je blizak predsedniku Vučiću…On je njegov duhovnik, a neki čak kažu i da mu je ujak. Zamera mu se da je godinama, kao čelni čovek Republičke Radiodifuzne Agencije, aminovao ekspanziju rijaliti programa na domaćim televizijama.

DOSTOJAN: Patrijarh Porfirije na tronu Svetog Save

Oni koji bolje pamte sećaju se kako je, ne tako davno, 2010.godine, omogućio grčkom medijskom magnatu Teodoru Kirjakuu da, protivno zakonu, na mala vrata, postane većinski vlasnik dve nacionalne frekvencije, TV Foks i B92. Tome je prethodio sastanak Porfirija i Kirjakua u hotelu Hajat u Beogradu.

Za novog patrijarha još se kaže i da ima vrlo labav i nedefinisan odnos prema priznanju Kosova, ali i kanonizaciji ustaškog nadbiskupa Alojzija Stepinca. U pravoslavnim krugovima mu se prebacuje da je ekumenista, a s tim u vezi, internetom kruži i snimak u kome novi patrijarh ljubi ruku rimskom papi Franji.

O izboru novog patrijarha razgovarali smo sa Vukom Bačanovićem, novinarom i istoričarem iz Sarajeva, na službenom radu u Mostaru.

KAD NAGRNE KUKA I MOTIKA: Antonije Kovačević, autor nove emisije na Serbian News-u

SEGMENT 2: JELENA & ORDEN GOST: Tamara Skrozza

Protekle nedelje, povodom Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podelio je silno ordenje. Ipak, najveće iznenađenje bila je dodela srebrne medalje za “izuzetne zasluge u oblasti javnih delatnosti” novinarki TV N1 Jeleni Zorić, što je izazvalo i najbviše buke u javnosti.

Koleginica Zorić, koja je poznata po svojim kritičkim stavovima prema vlasti, nagradu je primila na prigodnoj svečanosti, iz ruku predsednika, što je izazvalo oprečne komentare. Neki su smatrali da je trebala da odbije nagradu kao znak protesta, drugi su opet mislili da je trebalo da je primi jer ju je zaslužila.

MOTIVI I ORDENJE: Aleksandar Vučić uručuje priznanje novinarki Jeleni Zorić

Usledile su podele i prepucavanja u redovima protivnicima režima, što je, možda, bio i cilj predsednika Srbije kada je odlučio da dodeli medalju novinarki koja definitivno nije na listi njegovih omiljenih.

O toj nagradi i njenoj svrsi u ovoj i ovakvoj Srbiji razgovarali smo sa novinarkom Tamarom Skrozom…

SEGMENT 3: FRILENSERI GOST: Miran Pogačar

Nedavno su neuspešno okončani pregovori između vlade Srbije i Udruženja radnika na internetu, tzv. frilensera. Premijerka Ana Brnabić nije usvojila njihove zahteve i čak je poručila pregovaračima da, “što se nje tiče, mogu da napuste Srbiju, što bi njoj i odgovaralo”.

Da podsetimo, Poreska uprava Srbije pre nekoliko meseci se posle 20 godina setila da traži zaostale poreze i doprinose od ljudi koji svoje prihode ostvaruju radeći na internetu… dizajnera, profesora jezika, prevodilaca, programera i sl. Država je tražila da joj se retroaktivno isplate porezi u visini od 37-45% prihoda i to 5 godina unazad. Po nekim računicama, neko ko je zarađivao 300 evra mesečno sada bi trebao da plati oko 7.000 evra.

FRILENSERI: Borba sa “zaboravnom” državom

Došlo je do pobune, nezadovoljni frilenseri su izašli na ulice, a onda su usledili pregovori sa vladom, u kojima je protestantima ponuđeno da svoje obaveze otplaćuju u narednih 10 godina, uz otpis kamate, što su oni odbili.

O problemu frilensera razgovarali smo sa Miranom Pogačarom iz Udruženja radnika na internetu.

SEGMENT 4: IMPIČMENT GOST: Obrad Kesić

Nedelju iza nas u Americi je obeležio bezuspešni pokušaj impičmenta predsednika Donalda Trampa, drugi za godinu dana. Za razliku od prvog, ovoga puta mu se sudilo kao običnom građaninu, što su njegovi advokati i jedan deo stranačkih kolega iz Republikanske partije proglasili neustavnim. Demokrate na kraju nisu uspele da spreče Trampa da se eventualno kandiduje na izborima 2024, godine, što je bio plan.

A ostaje i utisak da su demokrate ceo cirkus oko impičmenta pokrenule iako su znale da od toga neće biti ništa, samo da bi iskoristili priliku da u medijima dodatno srozaju Trampov rejting, što rade već četiri godine.

Za ovu temu sagovornik je bio Obrad Kesić, šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i već godinama najobavešteniji Srbin u Vašingtonu, čovek koji zna ono o čemu drugi nagađaju.

Vidimo se opet sledeće nedelje, u novoj emisiji “Kuka i Motika” na Serbian News USA!

VAŠA NOVA OMILJENA EMISIJA: “Kuka i Motika” na kanalu Serbian News

Emisiji u kojoj ćemo komentarisati, pitati, naglas razmišljati, bavićemo se lepim, ali i ružnim stvarima, ali svakako nećemo zatvarati oči, ni gurati glavu u pesak.

Kliknite subscribe na YouTube kanal Serbian News USA OVDE i uživajte i u drugim sadržajima, ekskluzivnim intervjuima, zanimljivm reportažama, aktuelnim emisijama.

AUTOR: Antonije Kovačević VIDEO: Serbian News/Saša Lukić

Advertisement