Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 41°F
Ветар: 6mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.89"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
43/39°F
41/32°F
43/34°F

Published 2 godine ranije

By admin

KUDA IDE OVAJ SVET? Vilijam je bio prosečan plivač, onda je postao žena i sada je – šampionka! (VIDEO)

Transrodna plivačica sa Univerziteta Pensilvania Lia Tomas je postavila novi rekord na trci 500 jardi (oko 460 metara) slobodnim stilom. Ostale devojke nemaju nikakve šanse kada Lia Tomas uđe u bazen, znaju da ne mogu da budu bolje od nekoga ko je “bio muškarac”.

Ne smiruju se strasti u Americi oko Lie Tomas, takmičarke kojoj je dozvoljeno da pliva sa ženama. On je rođena kao muškarac, a nakon odluke da promeni pol počela je surovo da dominira u bazenu protiv devojaka, kako na takmičenjima unutar koledža tako i na državnim prvenstvima.

Poslednje u nizu takvih takmičenja je “Ivi liga”, gde je Lia postavila rekord bazena i dominantno odnela pobedu u trci na 500 metara slobodnim stilom. Na kraju trke imala je vremena i malo da odmori pre nego što je stigla najbliža suparnica.

Bila je to njena koleginica sa koledža Ketrin Buroker koja je imala čak sedam i po sekundi zaostatka.

Lia Tomas je 500 metara slobodnim stilom isplivala za četiri minuta, 37 sekunde i 32 stotinke, što je najbolji rezultat u istoriji ovog takmičenja. Jasno je da je takvo plivanje stavlja na uži spisak kandidata za reprezentaciju SAD, pa bismo ubrzo mogli da je vidimo i na nekom od najvećih takmičenja u svetu sporta.

Njega koleginica sa koledža, a tamo se pisala i peticija protiv Tomas, stigla je do cilja u vremenu 4:44:83 i bila više od sekundu i po brža od trećeplasirana.

Pa, ako je normalno da se ovako dominira u ženskoj konkurenciji… “Ženski sport ne treba da bude B opcija muškarcima”, kaže jedan transparent koji bi mogao da se posveti ovoj situaciji, jer je Vilijam Tomas nekada bio 462. na listi najboljih plivača u muškoj konkurenciji. podsećamo, zbog njenog plivanja sa devojkama podnošene su i ostavke.

Inače, nakon nove dominantne pobede Thomas nije davala izjave za medije. Saopšteno je da je dobila dozvolu za plivanje kao žena jer duže od dve godine prima hormonsku terapiju.

Uskoro se očekuje i konačna odluka američke plivačke asocijacije po pitanju transrodnih plivačica i da li imaju nefer prednost tokom trka protiv biološki rođenih žena čime sport gubi potpuni smisao.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / SwimSwam

YOU MAY LIKE