Chicago
37°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph N
Humidity: 94%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
45/34°F

Published 4 weeks ago

By Antonije Kovačević

KRAJIŠNICI SE SKUPILI U ČIKAGU: Preko 600 Srba iz Kanade i Amerike poručilo: “Zavičaj nikad nećemo zaboraviti”! (FOTO)

Kulturno-zabavna manifestacija pod nazivom “Krajišnici đe ćemo na prelo” okupila je sinoć u Čikagu oko 600 krajiških Srba iz SAD i Kanade.

Ova kulturno-zabavna manifestacija održana je 21. put za redom u organizaciji Udruženja krajiških Srba “Prelo”.

Svetozar Dančuo iz Udruženja “Prelo” potvrdio je da se u Čikagu okupio veliki broj Krajišnika iz Amerike i Kanade, čime su poslali poruku da ne zaboravljaju zavičaj.

– Tokom prela u Čikagu spovedena je veoma uspješna akcija prikupljanja novca za izgradnju crkve posvećene jasnovačkim novomučenicima u mjestu Međuvođe u Potkozarje. U velikoj mjeri učestvovali su i potomci postradalih u ustaškim logorima – dodao je Dančuo.

Generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović u obraćanju u prepunoj sali manastira Nova Gračanica istakao je da se veza dijaspore i matice Srbije učvršćuje, o čemu svjedoči i direktna avionska linija iz Čikaga do Beograda.

Episkop novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin rekao je da Udruženje “Prelo” čuva tradiciju, običaje i kulturu srpskog naroda u Čikagu.

U bogatom kulturno-zabavnom programu nastupili su folklorne grupe “Oplenac” i “Svilen konac”, kao i glumci Srpskog pozorišta Čikago. Milenko Šišarica je izveo delove svoje autobiografske monodorame, a Igor Obradović je, pored zdravice, kazivao i stihove Save Mrkalja, srpskog filologa i pesnika, čija se 240. godišnjica rođenja obeležava ove godine.

Postavljena je i izložba sa biografijama znamenitih Srba sa Korduna, čiji je autor Svetozar Dančuo.

Prema njegovim riječima, posebno mjesto u okviru izložbe zauzima Sava Mrkalj, reformator srpske ćirilice i jezika, pjesnik, monah i učitelj.

– Tu su i Milan Vujaklija, autor čuvenog riječnika stranih riječi i izraza, Vladimir Matijević, osnivač društva “Privrednik” koje je zaslužno za školovanje više od 40.000 siromašne srpske djece u prvoj polovini 20. vijeka, sveti sveštenomučenik Branko Veljunski, fudbaler Goran Bunjevčević, ali i operska pjevačica Mirjana Dančuo – dodao je Dančuo.

Udruženje krajiških Srba “Prelo” iz Čikaga, iako jedno od najmlađih srpskih organizacija u Americi, po aktivnostima je među vodećim na širem području Čikaga.

Izvor: Glas srpske/Serbian Times Foto: Svetozar Dančuo

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)