Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -2°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 49%
Pressure: 30.47"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 08:16

By Antonije Kovačević

KOSAČKI VIMBLDON NA RAJCU: Mirko Kecman kao Đoković! (FOTO)(VIDEO)

Zamirisale su pokošene livade na padinama planine Rajac. Takmičari iz Srbije i regiona ukrstili su kose spremni da pokažu i dokažu svoju snagu i veštinu. Tradicioalna manifestacija koja duže od pola veka slavi težak rad seljaka održana je uprkos najavljenim pljuskovima i velikoj magli.

Nije bilo lako ni učesnicima, a ni žiriju. Najbolji i najbrži od svih bio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca kojem je ovo peta pobeda na “Kosidbi na Rajcu”, drugo mesto osvojio je Milorad Sladojević, a treće mladi Vuk Vučković iz Čačka koji se svojevremeno bio i najmlađi osvajač “Zlatne kose”.

TRADICIJA: Najbolji kosci regiona tradicionalno na Rajcu

“Ovo je za nas kao kosački Vimbldon, spremamo se i takmičimo celo leto kako bi se na što bolji način predstavili. Za zlatan otkos najvažniji dobar alat, ali i fizička spremnost. Kvalitetna kosa je najbitnija, mora biti dobro naoštrena. Prvi zamah je ključan. Desnom nogom idete napred, pa malo zamahujete iz kuka, malo iz ramena. Najviše treba da kosite ovim središnjim delom, a ne vrhom kose”, otkriva svoju tajnu ovaj mladi kosač.

Brus za pojasom neizostavan je detalj, a kosa mora stalno da se oštri, da bi trava bila dobro pokošena.

“To je prirodni kamen koji služi za oštrenje, nasloni se na kosu i usko povlači, ali morate paziti da se ne posečete. Trava na Rajcu je tvrda i jaka i ako se niste dobro naoštrili, nema pobede”, rekao je Vuk za RINU.

Kose se prihvatio i jedan Kanađanin

Ovogodišnja manifestacija okupila je 20 takmičara, 30 revijalaca i četiri ekipe. Gosti su stigli iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije a kose i brusa se prihvatio i jedan Kanađanin, koji o Kosidbi na Rajcu snima  dokumentarni film.

“Moj otac je poreklom Srbin, već neko vreme provodimo u Srbiji i fasciniran sam mnogim stvarima. Pokazali su mi par poteza i zamaha, pa sam ove godine i takmičar na Rajcu. Sasvim je sigurno da je potrebno veliko iskustvo i snaga da bi se ovde pobedilo, ali nadam se da ću kroz tening i ja još više usavršiti ovu veštinu”, rekao je Sebastijan Skulerstejdž iz Kanade.

“MLADI LUKAC CVEĆE BERE, A SLANINA ZEMLJU DERE”: Bez dobrog obroka nema ni dobre kosidbe

Kosidbu na Rajcu 51. po redu svečano je otvorila ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić ističući značaj ovog i sličnih događaja koji se organizuju u Srbiji.

“Na ovaj način čuvaju se stari srpski običaji i tradicija što je veoma važno, a sa druge stane ovakve manifestacije okupljaju i veliki broj posetilaca što ima turistički značaj. Turističkom potencijalu Kosidbe na Rajcu doprinosi i njen međunarodni karakter, što je još jedan dokaz koliko srpsku tradiciju poštuju i građani ostalih zemalja”, naglasila je Tatjana Matić.

Zbog svih elemenata koje obuhvata Kosidba na Rajcu bi trebalo da se nađe na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, poput kola i slave, a potom i na UNESKOVOJ listi.

ČUVANJE STARIH OBIČAJA: Ministarka tatjana Matić na Rajcu

“To nije samo košenje trave nego ceo niz događaja i običaja koji svedoče o tome kako su ljudi živeli nekad. Zdravica, zatim ručak na tek pokošonoj travi, vodonoša koji je jako važan tokom kosidbe, biranje đidije ili domaćina.. to su sve elementi koji je čine odlično organizovanom i sadržajnom manifestacijom, pa se nadamo da će se uskoro naći na ovim renomiranim listama”, istakla je etnolog Snežana Ašanin.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!