Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -4°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 48%
Pressure: 30.48"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 19:43

By Antonije Kovačević

KONZUL SRBIJE U ČIKAGU: Proglašavanje Vidovdana praznikom je izuzetan gest prijateljstva prema srpskoj zajednici!

Vest da je gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila srpski nacionalni praznik Vidovdan (28.jun) zvaničnim praznikom grada Čikaga, o čemu je Serbian Times ekskluzivno izvestio, bila je i povod da se oglasi i generalni konzul Republike Srbije u Čikagu, Damjan Jović.

U izjavi koju je dao našem portalu on je istakao sledeće:

“Odluka gradonačelnice, gospođe Lori Lajtfut, da se od danas svaki 28. jun obeležava kao zvanični praznik Vidovdan Day u Čikagu, predstavlja izuzetan gest prijateljstva prema srpskoj zajednici koja već više od 120 godina živi u ovom gradu i doprinosi njegovom razvoju i napretku u svim oblastima. Ovaj gest prijateljstva ima još veći značaj uzimajući u obzir činjenicu da Srbija i SAD ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, pa s’ tim u vezi ova odluka gradonačelnice šalje poruku prijateljstva čitavom srpskom narodu širom sveta.

Ova odluka nije naravno došla sama od sebe, i predstavlja dokaz da posvećenim delovanjem ka ostvarenju zajedničkih ciljeva, članova srpske dijaspore, državnih institucija i prijatelja koje imamo među pripadnicima velike američke nacije, u budućnosti možemo značajno unaprediti odnose između srpskog i američkog naroda, ali i između Srbije i SAD.

Naravno, najveće zasluge za ovakvo priznanje srpskoj zajednici u Čikagu pripadaju svim onim našim vrednim, poštenim, dobrim i rodoljubovim precima koji su živeći i radeći ovde u Čikagu već generacijama ugrađivali srpsko ime u sve pore ovog društva, ispisujući svojim delima najlepše stranice istorije postojanja jednog od najvećih američkih gradova. Posebnu zahvalnost za ishod ove inicijative, pored gradonačelnice Lajtfut, dugujemo i Martini (Tomašević) Hone, njenoj najbližoj saradnici srpskog porekla, gospodinu Nenadu Nenu Đorđeviću iz Čikaga, koji je direktno bio uključen u ovu inicijativu u svim njenim fazama, kao i novinaru Antoniju Kovačeviću, uredniku Serbian Timesa, koji je pružio nemali doprinos uspostavljanju dobrih odnosa između Generalnog konzulata i predstavnika gradske uprave Čikaga.

SRPSKA VEZA: Naša zajednica duguje zahvalnost ovim dvema ženama, Lori Lajtfut i Martini (Tomašević) Hone

Mislim da je dobra praksa da uvek javno odamo priznanje ljudima koji su uložili trud i lične kapacitete i ja ću se truditi tokom svog mandata da to uvek činim, kako ničiji doprinos opštem dobru našeg naroda i države ne bi prošao nezapaženo.

Moram da naglasim da je Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu uspostavio izuzetne odnose sa gradskim vlastima u Čikagu, ali i sa našom crkvom i istaknutim predstavnicima dijaspore, tako da se ubrzo nadamo novim, lepim vestima i rezultatima inicijativa koje smo zajednički pokrenuli u raznim oblastima.

Na kraju, iskoristio bih priliku da svima poželim srećan Vidovdan, a posebno našem narodu na Kosovu i Metohiji.”, poručio je u svojoj izjavi Damjan Jović, generalni konzul Republike Srbije u Čikagu.

DEMANTOVALI SMO INSINUACIJE IZ BEOGRADA

Među brojnim pozitivnim komentarima po objavljivanju informacije o proglašenju Vidovdana zvaničnim praznikom Čikaga, našla se, na žalost, i jedna negativna insinuacija – da je vest lažna.

Ona je potekla od novinara, dopisnika BBC iz Beograda, a dalje su je, u neznanju, preneli još neki mediji iz matice. Da bi sprečili dalje širenje dezinformacija pozvali smo kabinet gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut, gde nam je potvrđeno da je proglas gradonačelnice autentičan.

Serbian Times koristi ovu priliku da zahvali Martini Hone Tomašević, predsednici gradske vlade Čikaga, koja je dala nemerljiv doprinos u ovoj inicijativi (pročitajte ekskluzivnu priču o Martini OVDE!).

U otvorenom proglasu koji je gradonačelnica Lajtfut uputila građanima Čikaga, kaže se između ostaloh i da “su se srpski imigranti nastanili u Čikagu od 1880-ih i ojačali grad u svetu umetnosti i muzike, biznisa i finansija, zakona i vlade, obrazovanja i socijalnih službi, nauke i medicine”.

“IMAJUĆI U VIDU da Vidovdan slavi izdržljivost pokorenog naroda i njegovu čežnju za slobodom, dostojanstvom i jednakošću – univerzalnim idealima koji nadahnjuju i zahtevaju našu stalnu budnost do danas“, istakla je Lori Lajtfut u svom saopštenju.

CRNO NA BELO: Potpisani proglas gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut

Tako je veliki srpski praznik postao jedan od svega nekoliko nacionalnih praznika koji su na listi zvaničnih u gradu Čikagu, uz irski Dan Svetog Patrika, meksički Cinco de Mayo (5.maj), poljski Pulaski Day i Portoritanski dan.

Piše: Serbian Times Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!