Chicago
28°
Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 20mph S
Humidity: 81%
Pressure: 29.78"Hg
UV index: 1
SatSunMon
30/25°F
28/12°F
18/0°F

Published 18:13

By Antonije Kovačević

JESTE, ISTINA JE: Čikago će od danas slaviti Vidovdan, potvrdili za Serbian Times u kabinetu gradonačelnice Lori Lajtfut!

Vest koju je Serbian Times jutros ekskluzivno objavio, da je gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila srpski nacionalni praznik Vidovdan (28.jun) zvaničnim praznikom grada Čikaga, izazvala je mnogo reakcija među Srbima širom sveta i u samoj Srbiji.

Među brojnim pozitivnim komentarima na društvenim mrežama i u medijima našla se, na žalost, i jedna negativna insinuacija – da je vest o proglašenju Vidovdana za praznik Čikaga , zapravo, “Fake News”.

Da stvar bude gora, ona je potekla od novinara, Srbina, dopisnika BBC iz Beograda, a dalje su je, u neznanju, preneli još neki mediji iz matice. U želji da potvrdimo ovu sjajnu vest, koja je jutros obradovala sve nas u Čikagu i celoj Americi, ali i sprečimo dalje širenje dezinformacija, pozvali smo kabinet gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut, gde smo dobili sledeći odgovor:

VELIKO PRIZNANJE SRPSKOJ ZAJEDNICI: Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut

Da, istina je, proglas koji je objavio Serbian Times je autentičan, kao i potpis naše gradonačelnice. Od današnjeg dana srpski Vidovdan je na listi zvaničnih praznika Čikaga, što je priznanje za veliki doprinos koji su Srbi imali na život i razvoj ovog grada u poslednjih tri veka, potvrdila nam je u razgovoru lična asistentkinja Lori Lajtfut.

Proglas je, inače, pre nekoliko minuta objavljen i na zvaničnom Tviter profilu grada Čikaga…

Valja ovom prilikom istaći da veliku zahvalnost za ovo priznanje srpska zajednica duguje Martini Hone Tomašević, predsednici gradske vlade Čikaga, koja je u velikoj meri doprinela da se ovo desi (pročitajte ekskluzivnu priču o Martini OVDE!).

PONOS AMERIČKIH SRBA: Martina Hone Tomašević, predsednica gradske vlade Čikaga

U otvorenom proglasu koji je gradonačelnica Lajtfut uputila građanima Čikaga, kaže se sledeće:

“IMAJUĆI U VIDU da grad Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama;

I IMAJUĆI U VIDU da su se srpski imigranti nastanili u Čikagu od 1880-ih i ojačali grad u svetu umetnosti i muzike, biznisa i finansija, zakona i vlade, obrazovanja i socijalnih službi, nauke i medicine;

I IMAJUĆI U VIDU da je Beograd ( Srbija), sestrinski grad Čikagu od 7. juna 2005. godine, ozvaničivši tako kulturne, istorijske i ekonomske odnose koji su postojali između Čikaga i Srbije decenijama;

I IMAJUĆI U VIDU da je Vidovdan jedan od najvažnijih praznika za srpski narod širom sveta, a u znak sećanja na poraz Srbije od Osmanskog carstva i pet vekova represivne vladavine zbog odbijanja njenih ljudi da dobrovoljno prihvate podjarmljivanje od strane tuđinskog naroda;

I IMAJUĆI U VIDU da Vidovdan slavi izdržljivost pokorenog naroda i njegovu čežnju za slobodom, dostojanstvom i jednakošću – univerzalnim idealima koji nadahnjuju i zahtevaju našu stalnu budnost do danas:

CRNIO NA BELO: Potpisani proglas gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut

SADA, DAKLE, JA, LORI E. LIGHTFOOT, GRADONAČELNIK GRADA ČIKAGA, ovim proglašavam 28. jun 2021. za DAN VIDOVDANA U ČIKAGU i ohrabrujem sve stanovnike da se pridruže proslavi ovog dana i svega što on predstavlja.”, piše u saopštenju koje je potpisala gradonačelnica Lori Lajtfut.

Ovim činom Lajtfut je veliki srpski praznik stavila na listu svega nekoliko nacionalnih praznika koji su na listi zvaničnih u gradu Čikagu, uz irski Dan Svetog Patrika, meksički Cinco de Mayo (5.maj), poljski Pulaski Day i Portoritanski dan.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
JOVANA JE IZGUBILA SVE KOJE JE IMALA NA SVETU: Onda je došao bračni par Marić i pružio joj novi život i topli dom!
KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE: Nova verzija kultnog crtaća najomraženija animirana serija ikada!