Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 84%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

KONAČNO SVANULO I U GRAČANICI: Srbi iz kontejnera sele u stanove, četvoro malih Ilića će konačno dobiti krov nad glavom!

Posle skoro dve decenije 17 porodica iz tzv. kontejnerskog naselja u Gračanici uskoro će dobiti krov nad glavom. Juče je, naime, počelo njihovo iseljavanje iz kontejnera, a biće privremeno stambeno zbrinuti do završetka stambenih objekata u Suvom Dolu, u kojima bi ubuduće trebali da žive.

Stanovnici izbegličkog naselja „Padalište“ polako napuštaju kontejnere u kojima su boravili skoro 20 godina. Radnici mehanizacijom uklanjaju kontejnere, a opština Gračanica obezbedila je i privremeni smeštaj za izbegle i raseljene koji su se tu nastanili nakon što su pred albanskim terorom izbegli iz raznih krajeva Kosova i Metohije.

KONTEJNERI ODLAZE U ISTORIJU: 17 porodica će dobiri privremeni smeštaj, a ubrzo i krov nad glavom

Među porodicama koje su posle dugog, predugog čekanja i života nedostojog 21-og veka, bez kupatila, često i bez struje i grejanja, dočekale da dobiju krov nad glavom, najradosnija je svakako bila porodica Ilić, sa troje male dece, jedno drugom do ramena, i četvrtim koje je na putu.

-Presrećni smo što smo ovo dočekali. U jednom trenutku smo bili izgubili nadu da će se naši snovi ostvariti, ali sada je sve lakše, a nadamo se da će naša ćerka biti rođena u stanu koji ćemo dobiti od opštine Gračanica. To mi je bio san, da mi se dete ne rodi u kontejneru…Do tada, strpićemo se u privremenom smeštaju, gde će nam sigurno biti bolje nego do sada, među zmijama, bubama i pacovima, a bez struje, tople vode i kupatila, kaže za Serbian Times Zoran Ilić, glava porodice i junak nekoliko ranijih priča našeg portala.

Redakcija Serbian Timesa je, naime, na Zoranov i vapaj njegovih komšija, prošle godine, zajedno sa Katarinom Ristić iz Čikaga ((koja je prošle godine izazvala veliku pažnju Srba u svetu zbog ovog TEKSTA), te humanitarnim udruženjem “Spasimo srpsku decu” iz američke države Tenesi, organizovala humanitarnu akciju u kojoj je porodica Ilić dobila novi šporet i frižider, te novčana pomoć, vaučer u iznosu od 500 dolara, koliko je dobila i porodica Nebojše Stevića, koja takođe ima troje dece, a manje iznose je dobilo još nekoliko stanara.

Svi stanovnici naselja koje je osnovano posle martovskog pogroma na Kosmetu 2004.godine dobili su novu veš mašinu koju su koristili u zajedničkim prostorijama.

POMOĆ IZ AMERIKE: Porodica Ilić sa Predragom Kerasovićem iz Udruženja “Spasimo srpsku decu” iz Tenesija (SAD)

Na inicijativu Serbian Timesa, opština Gračanica je tada renovirala zajedničko kupatilo i mokri čvor, a ubrzana je realizacija projekta izgradnje zgrade u Suvom dolu, koja će uskoro postati dom ljudima koji su skoro zaboravili šta to znači u protekle dve decenije.

-Hvala svima, hvala gospođi Ljiljani Šubarić, predsednici Opštine Gračanica, njenom pomoćniku Milošu Steviću, hvala Serbian Timesu i našim donatorima iz Amerike, kao i našem konzulu u Čikagu Damjanu Joviću, koji se svo vreme zalagao za nas. Hvala im i u ime naše dece, koja će konačno moći da rastu u normalnim uslovima, dostojnim čoveka, ističe Ilić, čija supruga Katarina treba da se porodi svakog dana.

KONAČNO POMERILA STVARI SA MRTVE TAČKE: Ilići sa predsednicom Opštine Gračanica prof.dr. Ljiljanom Šubarić

Osim opštine Gračanica i prof. dr Ljiljane Šubarić, u zbrinjavanju ovih porodica učestvovalo je Ministarstvo za zajednice i povratak, kao i Danski savet za izbeglice.

„Ono što smo na potpisivanju Memoranduma obećali, to se dešava. Posle toliko godina, izbeglički kamp na Padalištu se gasi. Za njegove korisnike se gradi zgrada sa 34 stambene jedinice. Svi će biti trajno zbrinuti, na najbolji mogući način uz posebne pakete pomoći, koji će biti namenjeni za njihovo ekonomsko jačanje. Dok zgrada ne bude završena, obezbeđen je privremeni smeštaj. Ovo je veliki dan za Gračanicu, vidimo se uskoro na gradilištu, kazala je Ljiljana Šubarić, predsednica opštine Gračanica.

ČEKAJUĆI PRIVREMENI SMEŠTAJ: Porodica Ilić uskoro će biti bogatija za jednog člana

Piše: Antonije Kovačević Foto: Naša Gračanica, Privatna arhiva

YOU MAY LIKE