Chicago, IL
68°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 14mph S
Humidity: 35%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
64°F
59°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

KONAČNO DOBIO POČAST KOJU ZASLIŽUJE: Obnovljena kuća Dragutina Matića “Oka sokolovog”!

Poštovaoci lika i dela čuvenog izviđača srpske vojske u Velikom ratu, Dragutina Matića, poznatog kao “Oko sokolovo”, sa radošću dočekuju današnji dan: njegova rodna kuća u selu Kaletinac kod Gadžinog Hana je obnovljena i danas će svečano biti otvorena kao spomen-dom.

Otkad su mediji ukazali na tužno stanje u kojem se nalazio dom ovog solunca prošle su tri godine. Danas je, Matićeva kuća podno Suve planine, kompletno renovirana i spremna da posetiocima svedoči o herojskom podvigu naroda koji je iz Prvog svetskog rata izašao kao pobednik.

Matićeva kuća ali i okolina potpuno su neprepoznatljivi u odnosu na pre samo tri godine. Tada se od rastinja teško dolazilo do dvorišta, a pokušaj da se uđe u kuću bio je veliki rizik jer je bila sklona rušenju. Od smrti slavnog ratnika, pre 52 godine, u njoj niko nije živeo, a potomci rasuti po svetu povremeno su obilazili dom…

Radnici Direkcije za izgradnju iz Gadžinog Hana predhodnih dana su vredno radili na sređivanju dvorišta i postavljanju ograde – tarabe, baš onakve kakva je bila.

Unutrašnjost je ispunjena autentičnim predmetima koji su bili deo pokućstva Matića.

Ručno rađen nameštaj od drveta, ognjište i štednjak svedoče o skromnom životu čoveka koji je jedan od srpskih simbola Velikog rata.

Radovi na obnovi kuće trajali su pet meseci, a lokalna samouprava je uložila 4,7 miliona dinara. Dok je renovirana, popravljen je i put koji od Donjeg Dušnika preko sela Sopotnica vodi do Kaletinca.

-Dobar je čovek bio i evo doživeli smo da, zahvaljujući njemu, ponovo oživi selo. Ima nas sada tek tridesetak i velika je muka što nemamo autobuski prevoz, a leti imamo problem sa vodom. Možda se sada nešto promeni – kažu komšinice Gorjanka Kitanović i Milenka Milenković koje jedva čekaju da namernici posete dom slavnog ratnika. Vele da će biti dobri domaćini.

Direktor Turističke organizacije Gadžin Han Srđan Igić kaže da će se posete spomen-kuće zakazivati jer nemaju dovoljan broj zaposlenih da bi bila stalno otvorena.

-Potrudićemo se da u saradnji sa školama i turističkim organizacijama uskladimo posete spomen-kući – kaže Igić.

Inače, naslednici Dragutina Matića besplatno su ustupili dom svog pretka nakon obećanja nadležnih da će on postati muzej.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE