Chicago
27°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 16mph NW
Humidity: 52%
Pressure: 30.28"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 7 months ago

By admin

KONAČNO DOBIO POČAST KOJU ZASLIŽUJE: Obnovljena kuća Dragutina Matića “Oka sokolovog”!

Poštovaoci lika i dela čuvenog izviđača srpske vojske u Velikom ratu, Dragutina Matića, poznatog kao “Oko sokolovo”, sa radošću dočekuju današnji dan: njegova rodna kuća u selu Kaletinac kod Gadžinog Hana je obnovljena i danas će svečano biti otvorena kao spomen-dom.

Otkad su mediji ukazali na tužno stanje u kojem se nalazio dom ovog solunca prošle su tri godine. Danas je, Matićeva kuća podno Suve planine, kompletno renovirana i spremna da posetiocima svedoči o herojskom podvigu naroda koji je iz Prvog svetskog rata izašao kao pobednik.

Matićeva kuća ali i okolina potpuno su neprepoznatljivi u odnosu na pre samo tri godine. Tada se od rastinja teško dolazilo do dvorišta, a pokušaj da se uđe u kuću bio je veliki rizik jer je bila sklona rušenju. Od smrti slavnog ratnika, pre 52 godine, u njoj niko nije živeo, a potomci rasuti po svetu povremeno su obilazili dom…

Radnici Direkcije za izgradnju iz Gadžinog Hana predhodnih dana su vredno radili na sređivanju dvorišta i postavljanju ograde – tarabe, baš onakve kakva je bila.

Unutrašnjost je ispunjena autentičnim predmetima koji su bili deo pokućstva Matića.

Ručno rađen nameštaj od drveta, ognjište i štednjak svedoče o skromnom životu čoveka koji je jedan od srpskih simbola Velikog rata.

Radovi na obnovi kuće trajali su pet meseci, a lokalna samouprava je uložila 4,7 miliona dinara. Dok je renovirana, popravljen je i put koji od Donjeg Dušnika preko sela Sopotnica vodi do Kaletinca.

-Dobar je čovek bio i evo doživeli smo da, zahvaljujući njemu, ponovo oživi selo. Ima nas sada tek tridesetak i velika je muka što nemamo autobuski prevoz, a leti imamo problem sa vodom. Možda se sada nešto promeni – kažu komšinice Gorjanka Kitanović i Milenka Milenković koje jedva čekaju da namernici posete dom slavnog ratnika. Vele da će biti dobri domaćini.

Direktor Turističke organizacije Gadžin Han Srđan Igić kaže da će se posete spomen-kuće zakazivati jer nemaju dovoljan broj zaposlenih da bi bila stalno otvorena.

-Potrudićemo se da u saradnji sa školama i turističkim organizacijama uskladimo posete spomen-kući – kaže Igić.

Inače, naslednici Dragutina Matića besplatno su ustupili dom svog pretka nakon obećanja nadležnih da će on postati muzej.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)