Chicago
36°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 9mph S
Влажност: 74%
Притисак: 29.87"Hg
УВ индекс: 0
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By admin

KONAČNO: Amerika otvara granice za turiste iz Evrope, EU pozdravila odluku!

SAD će za početkom novembra ukinuti ograničenja za vakcinisane turiste koji dolaze iz zemalja Šengen zone. U proteklih 18 meseci zabrana putovanja izazvala je nebrojene teške privatne i porodične situacije i razdvajala milione ljudi.

Osim dokaza o vakcinaciji protiv covida-19, putnici će morati da se testiraju najviše tri dana pre putovanja u Ameriku i nositi masku, rekao je koordinator Bele kuće za borbu protiv pandemije Džef Zints. Avio kompanije će morati da uspostave sistem praćenja putnika koji će im omogućiti da ih kontaktiraju.

Ta je odluka donesena u trenutku prilično napete situacije između Francuske i Sjedinjenih Država zbog “slučaja podmornica“, ali Zints je insistirao da je odluku “diktirala nauka”. Vašington ukida ograničenje koja se od avgusta 2020. odnose na putnike iz Evropske unije, Velike Britanije i Kine, a kasnije će se primenjivati i na Indiju i Brazil.

Za sada Bela kuća nije precizirala koje vakcine će omogućiti ulazak na američko tlo. Brojni Britanci i Europljani su primili vakcinu AstraZenece, koje SAD ne priznaju, a na njihovom su popisu su Pfizer/BioNTecha, Moderna i Johnson&Johnson.

EVROPSKA unija pozdravila je današnju najavu SAD da će početkom novembra otvoriti svoje granice za putnike iz EU koji su vakcinisani protiv kovida, nakon sto su početkom 2020. bile uvedene restrikcije za putovanja.

– Ovo je dugo očekivani korak koji će puno značiti za odvojene porodice i prijatelje, a dobra je vest i za biznis – navodi se na Tviter profilu Evropske komisije.

Zvaničnici EU su se dogovorili krajem avgusta da uklone SAD sa liste bezbednih zemalja, zbog povećanja kovid slučajeva u toj zemlji, što znači da će se američki putnici suočiti sa oštrijim kontrolama, kao što su kovid testovi i karantin.

Izvor: Novosti Foto: Pexels, Heather Bozman

YOU MAY LIKE