Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

KOMANDNI VRH NATO UPOZOREN: Rusija već testira „Posejdon“

Komandni vrh NATO je upozoren da je u toku „moguće testiranje ruskog bespilotnog podvodnog drona-robota Posejdon, objavio je italijanski list La Repubblica.

Naveo je da se zapadnih izveštaj specijalnih službi odnosi na kretanje višenamenske nuklearne podmornice „Belgorod“ u Karskom moru, gde bi navodno mogla da budu obavljena test-lansiranja tog nuklearnog drona.

„Posejdon“ može da izazove radioaktivni cunami koji može da uništi gradove poput Njujorka ili Los Anđelesa“, upozorava italijanski list.

I potencira da ni sateliti SAD, koji koriste infracrveni dijapazon, „ne vide šta se dešava u morskim dubinama jer je „Posejdon“ dizajniran tako da emituje malo toplote i da se nečujno kreće brzinom većom od stotinu kilometara na sat.

„Čak i samo testiranje tog nuklearnog drona-robota omogućilo bi Kremlju da prodemonstrira svoju jedinstvenu sposobnost u navlačenju konopca sa Zapadom: da raspolaže oružjem od kojeg nema odbrane“, piše La Repubblica.

Višenamenska nuklearna podmornica „Belgorod“ pripada porodici 949A Antej, ali je modernizovana i prilagođena baš za nošenje „Posejdona“.

U more je bila porinuta u aprilu 2019. godine.

Prvi pravi nosač Posejdona biće ruska nuklearna podmornica „Habarovsk“, koja se još gradi, a njene karakteristike i mogućnosti su potpuna tajna.

Vladimir Putin je prvi put najavio pojavu „Posejdona“ u obraćanju nacionalnom parlamentu 2018-te.

Tada je naveo da će „Posejdini“ moći da atakuju grupe brodova na čelu sa (američkim) nosačima aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu.

Izvor: Fakti.rs Foto: Youtube

YOU MAY LIKE