Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By Antonije Kovačević

IZA SABOTAŽE SEVERNOG TOKA STOJE SAD I POLJSKA? Čuveni Nobelovac šokirao u programu uživo: Postoje dokazi (VIDEO)

Američki ekonomista Džefri Saks, dobitnik Nobelove nagrade, na zaprepašćenje voditelja Blumberg televizije izneo je stav za koji je potom rekao da je protiv zapadnog narativa.

Saks je rekao je da bi iza sabotaže gasovoda Severni tok mogle da stoje Sjedinjene Države i Poljska, te da postoje dokazi da su američki helikopteri, čija je baza u Gdanjsku, kružili iznad oblasti u kojoj se nalazi gasovod u Baltičkom moru.

“Mogao bih da se kladim da je uništenje akcija iza koje stoje SAD, možda i SAD i Poljska”, rekao je Saks.

Na pitanje voditelja zbog čega to tvrdi, Saks je naveo postoje dokazi da su američki helikopteri, čija je baza u Gdanjsku, kružili iznad te oblasti u Baltičkom moru.

“Imali smo i pretnje od SAD ranije ove godine da ćemo na jedan ili drugi način ući u Severni tok. Imali smo i izjavu državnog sekretara Entonija Blinkena vrednu pažnje. Prošlog petka je na konferenciji za medije rekao da je ovo sjajna prilika. Čudan je to način delovanja. Izvinite, to je čudan način obraćanja ukoliko ste zabrinuti za međunarodni infrastrukturni objekat od vitalnog značaja”, istakao je Saks.

“Znam da je ovo što govorim protiv našeg narativa i da nije dozvoljeno govoriti o ovim stvarima na Zapadu”, istakao je Saks.

Curenje gasa na gasovodima Severni tok 1 i 2 zabeleženo je 27. septembra. Seizmografi na danskom ostrvu Bornholm zabeležili su podrhtavanje, a vlasti Danske i Švedske pokrenule su istragu, pošto sumnjaju na sabotažu gasovoda.

Izvor: RTS Foto; Youtube

YOU MAY LIKE