Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 41°F
Ветар: 6mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.89"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
43/39°F
41/32°F
43/34°F

Published 1 godina ranije

By admin

KOLUMNISTA BLUMBERGA: Amerika bi bila poražena u sukobu sa Kinom, Rusijom i Iranom

Sjedinjene Države bi mogle biti poražene u konfrontaciji sa Rusijom, Iranom i Kinom ako se sukobi sa ovim zemljama dogode gotovo istovremeno, piše kolumnista Blumberga Hal Brands.

„Zamislite scenario u kojem, za godinu, dve ili tri, svet potresaju ratovi od Evrope do Tihog okeana. Ideja nije tako apsurdna kao što mislite. Nikada ranije se Sjedinjene Države nisu suočile sa takvom perspektivom kratkotrajnog vojnog sukoba u nekoliko odvojenih regiona“, tvrdi autor.

Prema njegovim rečima, napeta situacija oko Ukrajine , Tajvana i Bliskog istoka mogla bi da preraste u globalnu bitku u kojoj će SAD morati da izaberu prioritetni pravac za sebe.

„Zbrojite ove krize zajedno i dobićete uzroke evroazijskog požara… Mentalna vežba pokazuje koliko je opasnost od velikog rata postala rasprostranjena. Takođe nas podseća da su današnje krize čvršće međusobno povezane nego što se čini“, primetio je kolumnista.

Preopterećena zadacima ove veličine, tvrdi Brands, američka država neće moći da odgovori na jedan problem bez razmatranja njegovog uticaja na sposobnost Vašingtona da rešava druge.

Zahtevi za vladu SAD biće izuzetno oštri u takvim ekstremnim uslovima, rezimirao je novinar.

Izvor: Nulta tačka Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE