Chicago
34°
Snow Shower
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 23°F
Wind: 18mph WNW
Humidity: 92%
Pressure: 29.43"Hg
UV index: 1
SunMonTue
39/34°F
39/32°F
43/30°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

KOLIKO JE UKRAJINACA OSTALO DA ŽIVI U SRBIJI? Kroz Srbiju za godinu dana prošlo je 148 000 izbeglica, evo koliko je ostalo!

Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević izjavila je da Кomesarijat od izbijanja sukoba u Ukrajini, kome se danas navršava godinu dana, prati razvoj situacije i reaguje u skladu sa situacijom. Prema njenim rečima, kroz Srbiju, u toku ovih godinu dana, prošlo je više od 148.000 Ukrajinaca, a od toga je 26.000 prijavilo boravište u našoj zemlji.

Stanisavljević je rekla da podatke koje je saopštio Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice jeste da je približno osam miliona ljudi napustilo Ukrajinu, pri čemu je najveći broj izbeglica iz Ukrajine otišao u Rusiju, procenjuje se više od 2.800.000 ljudi.

Кada su u pitanju evropske zemlje, Stanisavljević je rekla da je najviše izbeglica otišlo u Poljsku – 1,5 miliona, dok je u i Nemačku otišlo približno milion građana Ukrajine.

Stanisavljević je navela da je kroz Srbiju, u toku ovih godinu dana, prošlo više od 148.000 Ukrajinaca, a od toga je 26.000 prijavilo boravište u našoj zemlji.


„Komesarijat za izbeglice i migracije je u stalnom kontaktu i vodi računa o 4.500 Ukrajinaca koji se nalaze na privatnom smeštaju, kao i o onima koji se nalaze u kolektivnom smeštaju predviđenim za građane Ukrajine u Vranju“, naglasila je komesarka.

Ona je precizirala da u Centru za azil trenutno boravi 75 osoba, dok 19 mališana pohađa školsku nastavu.

Prema podacima Kancelarije za azil, kako je navela, do sada je 1.231 osoba iz Ukrajine dobila odluku o privremenoj zaštiti. U smeštajnim objektima Кomesarijata obezbeđena im je ishrana, zdravstvena zaštita, odeća, obuća, higijenski artikli, okupacione i edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, internet, psihološka podrška, kao i pristup drugim pravima i uslugama.

Stanisavljević je naglasila da je Srbija adekvatno reagovala kada je u pitanju prihvat građana Ukrajine kojima je pomoć potrebna i pre svega je na samim graničnim prelazima deljena pomoć svim građanima, napravljeni su i limfleti na ukrajinskom i ruskom jeziku koji se tiču mogućnosti zbrinjavanja i ostalih usluga kada uđu u Srbiju.

Kada je počeo sukob u Ukrajini, u instrukcijama koje je Кomesarijat za izbeglice i migracije poslao svim lokalnim samoupravama, posebna stavka se odnosila na obraćanje pažnje o maloletnicima bez pratnje i da je neizostavno da se odmah kontaktira nadležni Centar za socijalni rad, naglasila je Stanisavljević.

Komesarka je podsetila da je Vlada Republike Srbije donela odluku o privremenoj zaštiti građana Ukrajine, koja je omogućena po zakonu o Azilu iz 2018. godine, čime je naša zemlja ujedno i prvi put aktivirala ovakava vid zaštite izbeglih osoba.

Omogućeno je da imaju boravak od godinu dana, besplatno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i uključenje na tržište rada, zaključila je Stanisavljević.

PROČITAJTE VIŠE:

SRPSKI MUZIČAR OBORIO SVETSKI REKORD: Njegov nastup u najgledanijem TV šou ima 16 milijardi pregleda! (VIDEO)

LEGENDARNI AMERIKANAC OPLEO PO SVOJIMA: ‚‚Smešno je što Đokoviću ne daju da igra u SAD !”

SRAMOTA ZA BEOGRAD: Skinuta spomen ploča čoveku koji je stradao braneći ljude koje su vodili na streljanje!

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / DW News

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!