Chicago, IL
61°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 20mph WSW
Humidity: 65%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 1
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
61°F
59°F
59°F
57°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
50°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

KOD NIKODIJA NEMA ŠTA NEMA: Strastveni kolekcionar iz Šumadije sakupio čuda, čuva i nemački sef iz Drugog svetskog rata! (FOTO)

Već pola veka trgovac Nikodije Srećković slaže eksponat po eksponat u svom dvorištu koje se nalazi na pola puta izmedju Rače i Kragujevca. I gotovo da nema mesta u kući, na krovu garaže ili dvorištu koje nije krcato i to od poda do krova. Poslednjih dvadeset godina nije radio popis, ali prema poslednjem brojanju u njegovoj kolekciji našlo se preko 20.000 raznih predmeta.

-Kuća u kojoj živim bila je najsiromašija u čitavoj Šumadiji, moj otac je kopao bunare nakon čega je ostao bez vida u 40 godini života. Od tada želim sam da obogatim svoje domaćinstvo. Kolekciju koju ja imam, skupljam od svoje petaneste godine i tako poslednjih pedeset. Za svaki eksponat ja sam radio u nadnici kako bi na taj način otkupio i preneo kod sebe u svoj etno muzej – priča za agenciju RINA, Nikodije iz sela Veliko Krčmare.

On se ponosi kolekcijom koja je sačuvana čak iz Prvog i Drugog svetskog rata, od kola do oružja i drugih predmeta.

-Kola iz Drugog svetskog rata koja su vukla dva konja, na kojima su sedela i dva vojnika, natovareni municijom i hranom, a sa zadnje strane kačili su top koji su vukli preko Solunskog fronta. Uspeo sam da nadjem i sef iz tog perioda koji je i dalje ispravan i otključava se sa dva ključa. Imam i nemačku kosačicu iz tog vremena koju su vukli konji i ona je takodje ispravna, nju je proizveo nemac Harting i ona se i dalje drži pod ključem – dodaje on.

Najveći deo njegovog dvorišta zauzimaju bačve raznih dimenzija, i u toj kolekciji nedostaje samo jedno bure.

-Ja kao dete nisam zapamtio da je moj otac imao ijedno bure, ja sam to zapatio i želeo da imam, pa sam sakupio veliku kolekciju bačvi, i najveća je od 7.000 litara dok je najmanja koju imam od jedne tone, a sada tragam da nadjem još jedno bure pa ću tada da napravim kafić i da stavim ležaljke – ističe Srećković.

Njegova dečačka želja bila je da zaspi ispod dobro izvezenog ćilima, koju je sebi ostvario tek kada je napunio 18 godina.

-Nismo imali u kući nijedan ćilim, počeo sam da sakupljam i dospeo sam do kolekcije od 50 komada, ručno izrađenih koje sam postavio na ogradu da krase kuću.

Police i ormari u njegovoj kući puni su raznih predmeta, i na samom ulazu stoji nemački šlem iz Drugog svetskog rata

-Jasno se na ovom šlemu vide dve rupe od metka, on je probio levu stranu šlema i izašao je na suprotnoj strani i od silne detonacije šlem je napukao preko pola, a vojnik koji ga je nosio nije živ.

Ovaj vredni sakupljač raznih antikviteta, sakuplja predmete iz novije istorije, pa se u njegovoj zbirci mogu pronaći komadi sa likovima Tita i Draže i drugih predmeta. On potvrđuje je da za 50 godina vrednog sakupljanja njegova kolekcija sada broji preko 100.000 raznih eksponata.

POVEZANE TEME:

STRANCI IZGLASALI: Čuvena beogradska kafana na listi “najvećih zamki za turiste”!

GENOCID NAD SRBIMA U NDH KONAČNO U ŠKOLAMA: Predavači na obuci za najstrašnije poglavlje srpske istorije!

MARKO VOZI STOJADINA IZ ’77: Učestvuje na revijama, a tehnički prolazi bez problema, ipak mu je tek 46! (FOTO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE