Chicago
34°
Cloudy
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 17mph WNW
Humidity: 91%
Pressure: 29.48"Hg
UV index: 2
SunMonTue
39/34°F
39/32°F
43/30°F

Published 1 week ago

By Serbian Times

KO SU KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA SANU: Prvi je čuveni kompozitor srpske duhovne muzike, drugi astronom po kojem je nazvan asteroid!

Kandidati za novog predsednika Srpske akademija nauka i umetnosti koje je juče predstavila SANU su kompozitor Svetislav Božić i astronom Zoran Knežević. Oba su ostavila dubok trag i dala značajan doprinos u svojim zanimanjima.

Svetislav Božić – jedan od najeminentnijih kompozitora srpske duhovne muzike

Akademik Božić je jedan od najeminentnijih kompozitora srpske duhovne muzike zasnovane na pravoslavnoj tradiciji i vizantijskom kulturološkom kodu. Autor je preko 200 kompozicija različitih žanrova od solističkih, kamernih, horskih, orkestarskih do vokalno-instrumentalnih.

Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti. Njegova muzika izvođena je u šesnaest zemalja: Rusiji, Japanu, Engleskoj, Ukrajini, na Kipru, u Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Nemačkoj, Portugaliji i SAD.

U protekle tri decenije ostavio je zapažen trag kao član, selektor, predsednik umetničkih komisija, odbora, žirija značajnih festivala, manifestacija, prestižnih nagrada: Jugoslovenskih horskih svečanosti u Nišu, Mokranjčevih dana u Negotinu, Međunarodnog festivala horova u Novom Sadu, Festivala horova u Šapcu, Međunarodnog festivala horova u Bjeljini i Prijedoru- Republika Srpska, Međunarodnog festivala mladih talenata, pijanista i gudača u Zaporožju – Ukrajina, BEMUS-a, Nagrade Vukove zadužbine, Vukove nagrade, Oktobarske nagrade, Račanske povelje, Dana srpskog duhovnog preobraženja u Despotovcu, Vukovog sabora i drugih.

Pored toga, Svetislav Božić je vrstan sociokulturni analitičar i nacionalni mislilac, nadahnut i precizan istovremeno, jedan od onih koji u izboru između trenda i nacionalnog nikada nisu imali naročitih dilema.

PROČITAJTE VIŠE:

Zoran Knežević – jedan od najvećih poznavalaca malih nebeskih tela

Zoran Knežević je nekadašnji direktor Astronomske opservatorije.

Astronomiju je diplomirao Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine. U centru njegovih naučnih istraživanja spadaju mala nebeska tela iz čega je proizašao veliki broj njegovih radova oko određivanja masa i orbita asteroida.

Posebno se bavi problemom haotičnog kretanja malih planeta, astrografskim i fotometrijskim osmatranjima objekata Sunčevog sistema, dinamičkim procesima u Sunčevom sistemu i drugim. Njegov glavni naučni doprinos pripada oblasti analitičkih teorija kretanja malih tela.

Spada u red najvećih poznavalaca malih tela u svetu. Na predlog italijanskih astronoma, asteroid 3900 Knežević je nazvan po njemu.

Njegov rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je tokom niza godina vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. je njen direktor.

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti je postao 5. novembra 2009. godine. Redovni član SANU postao je 2015. godine.

Član je više međunarodnih i srpskih astronomskih organizacija. Govori engleski, italijanski i ruski jezik.

POVEZANE TEME:

DOMINACIJA LATINICE U SRBIJI: Uprkos zakonu i merama, upotreba ćirilice na istorijskom minimumu!

U SLAVU VELIKANIMA: Novi Sad dobija ulice Dragana Nikolića, Mire Stupice, Milunke Savić…

“NE ŽIVIM NA GRBAČI NARODA!”: Princeza Ljubica odgovorila na optužbe i otkrila istinu o zlatu Karađorđevića! (VIDEO)

Izvor: Blic
Foto: SANU

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!