Connect with us

Amerika

KO SE MAČA LAĆA… Akcije Tvitera pale 12% za samo jedan dan, kompanija izgubila 5 milijardi dolara!

Published

on

Deonice Tvittera pale su danas (ponedeljak) za 12% što je za 5 milijardi dolara umanjilo vrednost kompanije, nakon što je prošle nedelje ukinuo nalog predsednika SAD Donalda Trampa i hiljada njegovih pristalica, ali i onih koji smatraju da je ovo udar na demokratiju i slobodu govora.

Tehno-gigant izgubio je pet milijardi dolara prvog dana trgovanja, nakon što je trajno suspendovao Trampov nalog, navodeći kao razlog „rizik od daljeg podsticanja nasilja“ nakon upada u Kapitol Hil od strane njegovih pristalica.

PUKAO NA BERZI: Džek Dorsi, vlasnik Tvitera

Fejsbuk je u četvrtak takođe suspendovao Trampov nalog do 20. januara, dana inauguracije Džoa Bidena, a možda na neodređeno vreme.

Izvršna direktorka Šeril Sandberg rekla je da kompanija “ne planira da ukine” zabranu, rekavši: “Naša zabrana je na neodređeno vreme. Rekli smo barem do tranzicije vlasti, ali ne planiramo da je ukinemo. Trenutno ne.”

„U ovom trenutku rizik za našu demokratiju bio je prevelik da smo smatrali da moramo preduzeti korak bez presedana u smislu zabrane na neodređeno vreme, i drago mi je da jesmo“, dodala je.

Ispadi povodom zabrane Donalda Trampa na Tviteru nastavili su se i tokom vikenda, dok su njegove pristalice prelazili na alternativne platforme, poput Parlera, koji jer uskoro ugašen od strane Big Tech giganata, Gugla, Epla i Amazona. U vreme ukidanja Trampov nalog je imao 88,7 miliona pratilaca, što je skoro polovina ukupne baze Tviter korisnika.

„Svet se smeju Americi, a Mao, Lenjin i Staljin se smeju. Velika tehnologija je u stanju da cenzuriše predsednika? Sloboda govora je mrtva i njome upravljaju levičarski nadređeni ‘, rekao je Donald Trump JUnior tvitujući u subotu, pozivajući sledbenike da se pridruže njegovoj mailing listi. “U slučaju da budem sledeći.”, rekao je on.

U petak je Tviter takođe trajno zabranio dvojicu Trampovih lojalista – bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina i advokata Sidni Pauel – u okviru šire akcije uklanjanja naloga koji “promovišu teoriju zavere QAnon”.

Izvor: Daily Wire Foto: Youtube

Advertisement