Chicago, IL
54°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 50°F
Wind: 10mph E
Humidity: 55%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
54°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
57°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

KO JE MASAKRIRAO ZAROBLJENIKE IZ AZOVA? RUSI: Ukrajina uklonila nezgodne svedoke UKRAJINCI: Naći ćemo ubice u Rusiji

Prilikom jučerašnjeg granatiranja zatvora u selu Olenivki poginulo je najmanje 40 ukrajinskih boraca zarobljenih prilikom pada Mariupolja, uglavnom pripadnika zloglasne nacističke pukovnije Azov.

Ni 24 sata kasnije nije najjasnije ko je počinio ovaj zločin. Proruske snage, pod čijom je kontrolom bio zatvor, tvrde da su Ukrajinci projektilima pogodili zatvor, uz pretpostavku da su tako hteli da se oslobode nezgodnih svedoka koji bi mkogli da posvedoče o onome što se dešavalo za vreme opsade Mariiupolja.

Danil Bezsonov, glasnogovornik proruskih snaga u regiji Donjeck, rekao je da je najmanje 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika ubijeno, a 130 ih je ozlijeđeno kad su ukrajinske granate pogodile zatvor u selu Olenivki. 

Rusi: Ukrajinci se rešili nepotrebnog tereta

“Direktan pogodak u baraku za zatvorenicima. Vojno-političko vodstvo Ukrajine se očito odlučilo rešiti nepotrebnog tereta”, rekao je Bezsonov.

Tvrdnje proruskih separatista potvrdilo je i rusko ministarstvo obrane u svom dnevnom izveštaju. Moskva tvrdi da je zatvor pogođen američkim višecevnim bacačem raketa tipa HIMARS,za šta tvrde da imaju dokaze, ostatke projektila na licu mesta.

S druge strane, vršitelj dužnosti zapovednika pukovnije Azov, Mikita Nadtoči, čiji su zarobljeni pripadnici juče ubijeni u zatvoru proruskih separatista, obratio se javnosti i za napad, naravno, optužio Ruse.

Zapovednik AZOV-a: “Naći ćemo ih gdje god da jesu, pa čak i u Rusiji”

“Napad u Olenivki smatramo činom javne egzekucije. Rusija ga je počinila jer zna da je niko neće kazniti. Navikli su na činjenicu da ih nitko ne drži odgovornima, čak ni za otvoreno kršenje zakona, pravila i običaja rata. Zato ćemo se mi, Azov, Ukrajina kao država i cijeli civilizovani svet boriti za to da Rusija zapamti ovo jednom za svagda”, poručio je zapovednik Azova. 

KRIVI PUTINA: Mikita Nadtoči, v.d. zapovednika Azova

“Već otkrivamo imena egzekutora i organizatora egzekucije ratnih zarobljenika. Već raspolažemo preliminarnim informacijama, ali još uvek nismo spremni objaviti detalje. Naći ćemo ih gde god da jesu – u okupiranim delovima Ukrajine, u Rusiji ili nekoj trećoj zemlji. Ukrajina će kao država osigurati pošteno suđenje i kaznu”, napisao je Nadtoči.

“Želim podsetiti Putina, koji je osobno odgovoran za ovaj zločin, da se u kući obješenog ne razgovara o užetu. Putine, bićeš kažnjen, zajedno sa svojim šakalima i ambasadama. Sa svim sertifikatima i pečatima, presudom Međunarodnog suda”, poručio je prvi čovjek Azov.

Izvor: Index Foto:

YOU MAY LIKE