Connect with us

Amerika

KO JE KAMALA HARIS: Bajden za potencijalnu potpredsednicu izabrao ženu koja ga je oštro napadala! (VIDEO)

Published

on

Američki predsednik Donald Tramp iznenađen je izborom Kamale Haris za demokratsku potpredsedničku kandidatkinju, dok su njen odabir pozdravili bivši predsednik Barak Obama i senator Berni Sanders, prenose agencije.

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden izabrao je u utorak senatorku Kamalu Haris iz Kalifornije za kandidatkinju za svoju potpredsednicu, kao prvu tamnoputu ženu izabranu za kandidatkinju za tu poziciju.

Američki predsednik Tramp rekao je kako je iznenađen Bajdenovom odlukom da senatorku Haris izabere za svoju potpredsednicu, budući da je ona prema njemu ranije pokazivala krajnje nepoštovanje, prenela je Hina.

Tramp je izjavio kako je Haris tokom debata bila “jako, jako zločesta”.

″To me iznenadilo jer se prema Džou Bajdenu odnosila gore nego čak i Pohahontas. Pokazala je veliki manjak poštovanja prema Bajdenu, a teško je odabrati nekoga ko je tako neumesan”, izjavio je Tramp novinarima.

Tramp je aludirao na demokratsku senatoricu Elizabet Voren koju je ranije nazvao ‘Pohahontas’ jer je jednom prilikom lažno navela da ima indijanske korene.

Demokrate: Više nego spremna za taj posao

Bivši predsednik Barak Obama na Tviteru je objavio poruku podrške Bajdenovoj odluci.

“Dugo poznajem senatorku Kamalu Haris. Ona je više nego spremna za taj posao. Svoju je karijeru provela braneći naš ustav i boreći se za one kojima je potrebno da dobiju poštenu priliku. Ovo je dobar dan za našu zemlju. A sada, idemo pobediti u ovome”, napisao je Obama.

Haris je na imenovanju čestitao i američki senator Berni Sanders iz Vermonta, koji je bio jedan od Bajdenovih konkurenata u trci za nominaciju za kandidata demokrata.

“Čestitke za Kamalu Haris, koja će ući u istoriju kao naša sledeća potpredsednica. Ona razumije šta je potrebno u borbi za radne ljude, za zdravstvenu korist za sve i za rušenje najkorumpiranije administracije u istoriji″, poručio je Sanders na Twitteru.

Demokratska predsednička kandidatkinja na izborima 2016. Hilari Klinton na Tviteru je napisala kako je oduševljena uključivanjem Kamale Haris u ″istorijskudemokratsku ulaznicu″

“Već se dokazala kao izvanredna javna službenica i predvodnica i znam da će biti snažna partnerka Džou Bajdenu″, rekla je Klinton.

Ko je Kamale Haris

Karijera Kamale Haris, senatorke Sjedinjenih Američkih Država u prvom mandatu, je išla uzlaznom putanjom kada je postala deo trke za predsedničku nominaciju Demokratske stranke početkom 2019. godine.

Liberali u stranci su je smatrali za “prikaz budućnosti stranke” – mlada, tamnoputa žena.

Iako je ušla uutrku kao jedna od favoritkinja, Haris, koja je bila jedina tamnoputa žena u konkurenciji, sa njom je završila krajem godine – čak pre predizbora u Ajovi.

Njena borba da sačuva podršku poticala je iz nemogućnosti da artikulira jasne političke stavove, a nije joj pomogao ni pokušaj napada na stavove Džoa Bajdena tokom debate u junu prošle godine.

Mnogi su mislili kako je time završila njena mogućnost da bude u opciji za potpredsedničku kandidatkinju, ali su pogrešili.

Kćerka imigranata

Haris, 55-godišnja kćerka imigranata sa Jamajke i iz Indije, bivša je državna tužiteljka savezne države Kalifornija koja je postala popularna među liberalnim aktivistima zbog oštrog ispitivanja uposlenika i zvaničnika administracije predsjednika Donalda Trampa tokom saslušanja u Senatu. Među ispitanima su bili i kandidat za Vrhovni sud Bret Kavanau, i bivši državni tužitlac Džef Sešns.

Kao jedna od prvih koji su kritikovali u Kongresu Trampovu imigracionu politiku, Haris se žestoko zalagala za zaštitu od deportacije onih imigranata koji su kao deca došli u SAD bez dokumenata, a ta grupacija je poznata kao ‘sanjari’ (Dreamers).

Haris je ušla u istoriju 2016. kada je postala prva Afroamerikanka koja je izabrana u Senat iz Kalifornije i jako se borila protiv kritičara „politike identiteta“ za koje kaže da navedeni termin koriste pežorativno kako bi marginalizirali probleme rasa, polova ili seksualne orijentacije.

Jedna je od retkih demokrata koji su agresivno ispitivali Kavanaua tokom saslušanja za njegovo postavljanje u Vrhovni sud, a pitanja su bila o njegovim stavovima kada je reč o abortusu i istrazi specijalnog savetnika o mogućem mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine.

U Senatu je predstavila Predlog zakona o isplatama novca i poreznim kreditima porodicama sa niskim primanjima kako bi se izborili sa stagniranjem plata i istovremenim rastom životnih troškova, a bila je i jak zagovarač reformi krivičnog prava.

Manjak podrške naprednjaka

U memoarima objavljenim 2019. godine, Haris sebe opisuje kao „progresivnu tužiteljku“ i kaže kako je bio „pogrešan izbor“ da se odluči između podrške policiji i borbe za veću kontrolu snaga pravde.

Ona, međutim, nije favorit među naprednjacima Demokratske stranke. Mnogi kritizikuju njen dosadašnji rad, uključujući povremeno oklijevajući pristup reformi krivičnog prava i njenu borbu protiv tužbi koje su predale radnice i radnici u seksualnoj industriji, kao i protivnici samica u zatvorima.

Na udaru je bila i zbog činjenice da je odbila da, kao državna tužiteljka, procesuira banku OneWest Bank, koju je nekad vodio ministar finansija Steven Mnučin, zbog navodih prekršaja u plenidbama.

Haris, koja je glasala protiv imenovanja Mnučina na čelu američkog Ministarstva finansija, navela je kako je „sledila činjenice“ u odbijanju da procesuira navedeni slučaj.

Izvor: Al Jazeera Balkans
Foto: Printscreen Twitter / Hillary Clinton

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement