Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 84%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 year ago

By admin

KO JE HRVAT ZAROBLJEN U UKRAJINI: Otišao za platu od 1.000 evra pa našao devojku, nema veze sa bataljonom Azov? (VIDEO)

Vjekoslav Prebeg, Hrvat kog su Rusi zarobili na bojištu u Ukrajini, odrastao je na zagrebačkoj Knežiji. Njegov otac bio je u ratu zbog čega je Prebeg odmalena planirao karijeru u vojsci.

Nakon što je u Tigrovima proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško napredovati i otići u neku misiju te je napustio njihove redove i otišao dalje. Pre otprilike godinu i po dana otvorila mu se prilika da se priključi ‘marincima’ u Ukrajini, što je i učinio.

Kako saznaje Jutarnji list, u Ukrajinu nije otišao kao ‘plaćenik’, već ‘na ugovor’, a njegova plata tamo iznosi oko hiljadu američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i devojku s kojom je živeo, rekao je za Jutarnji jedan njegov prijatelj s kojim je, tvrdi, bio u stalnoj komunikaciji.

Na profilu na društvenim mrežama Prebeg očigledno je da je već duže vreme u Ukrajini. Njegov posljednji status napisan je 28. februara: “Da sve obavestim. Idem oflajn. Neću biti dostupan, jer u 21. veku postoji tehnologija kojom nas je moguće locirati po uključenim telefonima”.

Prijatelji su mu pružili podršku, ali nakon što je objavljena informacija da je Prebeg uhvaćen, ljudi su počeli da dele na njegovom profilu i tu vest. Jedan od njegovih poznanika rekao je da ga poznaje tek površno.

Njihovo druženje temeljilo se na zajedničkom hobiju airsoftu, odnosno vojnom simulacijskom sportu sličnom pejntbolu. Na profilu Prebega vidljivo je i da je u Ukrajini već neko vreme, a piše i da živi u mestu Mikolajev. Takođe je 28. februara objavio snimak mesta u Ukrajini u kojem su se u tom trenutku vodile borbe te na snimku govori da Rusi pucaju na civile i da je to način na koji “Rusi uvode mir, pucajući na civile”. I pre je izveštavao prijatelje o tome da je živ i da traju borbe.

Iz fotografija na profilu takođe je očigledno da je Prebeg u ratu već neko vreme, a i na društvenim mrežama je još u junu 2020. tražio jedan od “ova dva prsluka IMTV ili CIRAS” za zaustavljanje gelera/šrapnela…

Jedan od suboraca i prijatelja na društvenim mrežama uhvaćenog je i Šon Pajner, britanski borac iz Votforda, o kojem je ranije pisao “Watford Observer” jer su ga takođe zarobili ruski vojnici. S njim je tada uhapšen, kako piše “Watford Observer”, Ejden Aslin iz Notingamšira. Uhapšeni su u Marijupolju gde su branili Ukrajinu, a otad ih prikazuje ruska nacionalna televizija na kojoj izjavljuju kako su zarobljeni.

“Nedavno je prikazana novi snimak na kojoj je tužitelj Andrej Spivak iz Donjecke Narodne Republike, koji je izjavio da ih terete za niz kaznenih jela protiv civila. Optužbe se odnose na to da su bili na teritoriji suverene države i pokušavali zadržati vlast nad teritorijom”, navodi “Watford Observer”.

Nadalje prenose da je tužitelj kazao kako je Pajner “zarobljen i zbog terorističkog čina” te da je napao civile, a i vojne službenike.

“Maksimalna kazna za ova dela je smrtna kazna”, kazao je Spivak, prenosi “Watford Observer”. Porodice zarobljenih Britanaca kazale su da su obojica deo ukrajinske vojske još od 2018. godine, a Pajner se u Ukrajinu preselio sa suprugom pre nego što se pridružio vojnim snagama.

Oglasila se porodica zarobljenog Hrvata

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske potvrdilo je danas da radi na slučaju zarobljenog hrvatskog državljanina, 40-godišnjeg Vjekoslava Prebega kojeg su zarobile ruske snage u Mariupolju.

“Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu i u saradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja da radi na rešavanju slučaja. Zbog osetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkriti detaljnije informacije”, rekli su iz Ministarstva.

Jedan od članova porodice s kojim su kontaktirali hrvatski mediji nije bio raspoložen za razgovor sa “sedmom silom”. Ipak, i on je potvrdio da je Prebeg zarobljen i da se ulažu napori za njegov povratak.

“Situacija je grozna, radi se na tome da ga što pre izvučemo, ne mogu vam i ne želim išta više reći jer bi to moglo ugroziti njegovu bezbednost. U Ministarstvu spoljnih poslova znaju jako puno, upoznati su sa svime i oni rade na tome”, rekao je član porodice.

Bivši azovac Šeler: Rusi su Hrvata zarobili u pokušaju proboja

Denis Šeler, koji je šest godina bio pripadnik ozloglašenog bataljona Azov, kazao je kako Hrvat koji je zarobljen u Ukrajini nije uhvaćen u Marijupolju, već u oblasti Zaporožje tokom pokušaja proboja.

“U Azovstalu, gde opkoljeni Ukrajinci očajnički odolevaju Rusima, nema Hrvata. Istina da je u Ukrajini zarobljen jedan Hrvat, ali ne u Marijupolju”, kazao je Šeler za Jutarnji list.

“Nije zarobljen u Azovstalu, nego pre dve sedmice u oblasti Zaporožje sa grupom pripadnika 36. brigade u pokušaju proboja. U Azovu, na službi, nema Hrvata. Prvo, da bi postao vojnik u Azovu, potrebno je proći bezbednosnu proveru, lekarski i selektivnu obuku, što traje oko tri meseca”, rekao je.

“Drugo, da bi netko bio ikakav zapovednik u Azovu, potrebno je potpisati ugovor s Nacionalnom gardom Ukrajine. Ustav tj. službovnik Nacionalne garde, ne dozvoljava službu stranim državljanima, u tom slučaju i Hrvatima. Možeš biti u statusu volontera, ali nikakve zapovedne dužnosti ne možeš obavljati”, dodao je Šeler.

“Treće, nijedan od momaka iz Azova sa kojima sam u kontaktu i do početka agresije i tokom nje, nije mi potvrdio dolazak ijednog Hrvata u bataljon do februara kao ni kasnije. Kasnije se u Marijupolj zapravo više nije ni moglo ući”, objasnio je.

Na pitanje je li moguće da je neko iz Hrvatske stigao pre početka ruske agresije 24. februara, rekao je da nije.

“Naši, za koje znam, ili koji su bili sa mnom, vratili su se. Znam za jednog koji je nešto malo bio kod Nikolajeva, ali je pravio probleme pa su ga Ukrajinci sami skinuli. I to je to. Pričalo se i o mrtvima iz 4 gardijske, o zarobljenima, o 11 poginulih… i ispala patka”, rekao je Šeler.

Podsećamo, ruska televizija RT objavila je snimak hrvatskog državljanina koji se borio u redovima ukrajinske vojske. Bio je pripadnik brigade koja se nalazila u okupiranom gradu Marijupolju. Njegovo zarobljavanje su potvrdili iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

“MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u saradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rešavanju slučaja. Zbog osetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, kažu iz Ministarstva.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Twitter @RT_com

YOU MAY LIKE