Chicago, IL
73°
Sunny
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 40%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 5
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
75°F
73°F
68°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
63°F / 50°F
66°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

KISINDŽER “POZVAO NA MIR”: Neutralnost Ukrajine više nema smisla!

Bivši američki diplomata Henri Kisindžer izjavio je danas da se približilo vreme za prestanak sukoba u Ukrajini, kako bi se smanjio rizik od novog razornog svetskog rata, ali je Vlada u Kijevu odbacila te komentare i istakla da ne može biti nikakvog dogovora koji uključuje ustupanje ukrajinske teritorije.

“Postizanje mira treba da poveže Ukrajinu i NATO u svakom slučaju. Neutralnost kao alternativa više nema smisla”, napisao je Kisindžer (99) u autorskom tekstu za magazin Spektejtor, preneo je Rojters.

On je dodao da je u maju ove godine predložio obustavu konflikta nakon čega bi se Rusija povukla na linije fronta od pre početka sukoba, ali bi Krim ostao „predmet pregovora”.

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je na svom nalogu na Telegramu napisao da „gospodin Kisindžer nije razumeo ništa”.

„Recept na koji on poziva, ali se plaši da kaže naglas, je jednostavan – umiriti agresora žrtvujući delove Ukrajine, uz garancije nenapdanja drugih država istočne Evrope”, napisao je Podoljak.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

On je dodao da svi oni koji se zalažu za mir „treba da shvate da svaki sporazum sa đavolom, odnosno mir na račun Ukrajinskih teritorija, jeste Putinova pobeda, kao i recept za uspeh za autokrate širom sveta”.

Henri Kisindžer bio je držani sekretar SAD za vreme predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda, a susreo se sa Vladimirom Putinom više puta od kako je Putin postao predsednik Rusije, navodi Rojters.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns rekao je ranije ove sedmice da je procena te agencije da Rusija još nije spremna da ozbiljno pristupi mirovnim pregovorima, iako se, kako je naveo, većina sukoba završava mirovnim pregovorima, prenosi Tanjug.

Rojters podseća na Putinov stav da je ruska „specijalna vojna operacija” prekretnica, i da se Rusija konačno suprotstavila zapadnom bloku na čelu sa SAD.

Kisindžer je u tekstu za Spektejtor istakao da bi pokušaji da se Rusija „učini impotentnom”, ili čak „traženje njenog raspada”, mogli da „izazovu haos”.

POVEZANE TEME:

UKRAJINA I SAD PROTIV: UN usvojile rusku rezoluciju za borbu protiv nacizma!

APEL UKRAJINSKOG KOMANDANTA: Rusi će ponovi pokušati da osvoje Kijev, mi smo na rubu!

AMERIKA ŠALJE “PATRIOT” UKRAJINI: Moćni PVO brine Rusiju, može da promeni tok rata!

Izvor: Politika
Foto: Printscreen YouTube / Bloomberg Markets and Finance

YOU MAY LIKE