Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

KINA ZAPRETILA: Oborićemo avion Nensi Pelosi ako pokuša da poseti Tajvan!

Kina je zapretila da će oboriti avion predsednice Predstavničkog doma, demokrate Nensi Pelosi ako 82-godišnji poslanik pokuša da poseti Tajvan.

Pretnja dolazi u trenutku dok Pelosi kreće na turneju po Aziji koja uključuje zaustavljanje u Japanu, Južnoj Koreji, Maleziji i Singapuru.

Kineski propagandista Hu Sijin, urednik kineskog državnog Global Timesa, odgovorio je na vesti o Pelosijevim putovanjima tako što je uputio pretnju na društvenim mrežama.

„Ako američki borbeni avioni prate Pelosijev avion na Tajvan, to je invazija“, rekao je Hu. „Kina ima pravo da nasilno zaustavi Pelosijev avion i američke borbene avione, uključujući ispaljivanje hitaca upozorenja i taktičko premetanje. Ako ne odgovore, onda ih oborite.”

Hu je bivši oficir kineske vojske, član Komunističke partije Kine, i nezvanični je glasnogovornik zemlje, koji može da kaže ono što najviši kineski zvaničnici žele da kažu, ali često ne mogu.

Pelosi je igrala diplomatsku igru u vezi sa tim da li će posetiti Tajvan, rekavši da „nikada ne priča“ o svom putovanju jer to stvara bezbednosne probleme za njen tim.

U Kongresu je postojala široka dvostranačka podrška da Pelosi poseti Tajvan, čak i dok se čini da se Bajdenova administracija savija od straha.

Tan Kefei, portparol kineskog Ministarstva odbrane, zahtevao je ove nedelje da SAD „ne smeju da organizuju da Pelosi poseti Tajvan“.

„Ako Sjedinjene Države nastave sa ovim, kineska vojska neće samo gledati i ništa ne preduzimati“, rekao je Tan. „Preduzećemo snažne mere da osujetimo svako spoljno mešanje i separatističke planove za ’nezavisnost Tajvana‘ i odlučno braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

„Ako je američka strana spremna da ide svojim putem, Kina će preduzeti snažne mere da odlučno odgovori i suprotstavi se“, rekao je portparol Kine Džao Liđijan. „Sjedinjene Države treba da budu odgovorne za sve ozbiljne posledice”.

Izvor: Daily Wire Foto: Republic World

YOU MAY LIKE