Connect with us

Amerika

KINA SVE AGRESIVNIJA PREMA BELOJ KUĆI: Peking ulaže velike napore da utiče na američke izbore!

Published

on

Visoki američki zvaničnici optužili su Kinu da ulaže intenzivne napore da se umeša u predstojeće predsedničke izbore, zakazane za 3. novembar.

U razgovoru za Hudson Institut u Washingtonu, pred manjim skupom stručnjaka i zainteresovanih ljudi, direktor američkog Federalnog istražnog bira (FBI) Christopher Ray izneo je optužbe na račun Kine rekavši da ta zemlja čini sve što je u njenoj moći da postane glavna sila, što bi joj omogućilo da ukloni Sjedinjene Američke Države sa vrha svetskog poretka.

Ray je optužio Kinu da provodi velike obaveštajne operacije, što obuhvata i moguće mešanje u američke predsedničke izbore koji su zakazani za novembar.

“Peking vodi opsežne obaveštajne operacije, koje uključuju i guranje u pravcu opcija koje mu odgovaraju”, rekao je Ray, s tim da nije pojasnio podržava li Kina republikanskog predsednika Donalda Trumpa ili demokratskog kandidata Joea Bidena.

Priroda sistema

Složenost američkog političkog sistema dopušta postojanje rupa kroz koje strana država može neposredno utiecati na američke izbore, usprkos zakonima koji zabranjuju bilo kakvu ulogu stranaca u finansiranju ili uticaju na izbore.

Takođe, dopušta kompanijama za odnose s javnošću i lobističkim grupama da vrše indirektan uticaj kroz velike ugovore sa snažnim kompanijama koje omogućavaju da se na različite načine poruke država koje zastupaju prenesu krugovima donositelja odluka.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa SAD-a, Kina je sklopila ugovore s više od 15 “kompanija za lobiranje” i odnose s javnošću s ciljem vršenja pritiska na donositelje odluka, Kongres, medije i Belu kuću kako bi usvojili stavove i politike koje se ne kose s kineskim interesima.

Dve zemlje povezuju jaki trgovinski odnosi, dok je obim bilateralne trgovine prošle godine dosegao više od 600 milijardi dolara, uprkos trgovinskom ratu između dve strane.

Direktor FBI-a dotaknuo se fenomena stranog uticaja, rekavši da je “tradicionalni strani uticaj u američkoj politici uobičajena i legalna diplomatska aktivnost koja se obično provodi diplomatskim putem”.

Ray se takođe osvrnuo na ono što je nazvao “zlonamernim metodama” koje koristi Kina, uključujući “pokušaje iskrivljavanja i kriminalnih ili prisilnih radnji kako bi se uticalo na politike naše vlade, iskrivljavanje javnog diskursa u našoj zemlji i potkopavanje poverenja u naše procese i demokratske vrednosti”.

Iznoseći direktne optužbe protiv Kine, Ray je naglasio da je ta zemlja “bila uključena u krajnje zlonamernu kampanju stranog uticaja, a njene metode uključuju podmićivanje, iznuđivanje i tajne dogovore. Kineske diplomate takođe koriste otvorene i javne pritiske, i koriste određene ličnosti kao posrednike kako bi se vršio pritisak na američke zvaničnike da daju povlastice Kini”.

Izveštaji američke vlade pokazuju da je Kina koristila brojna sredstva u pokušaju da ostvari svoje ciljeve, bilo putem cyber napada ili čak krađe informacija, podataka i ideja, preko kineske obaveštajne službe i raznih privatnih kompanija koje rade za tu zemlju. Takođe, to čini preko studenata postdiplomskih studija u okviru programa “Hiljadu talenata”, koji je nadzirala kineska obaveštajna služba.

S druge strane, ne postoje neka značajnija ograničenja za korištenje društvenih medija u pokušaju da se povećaju šanse jednog ili drugog kandidata, kao što je to bio slučaj na izborima 2016. godine, kada je Rusija na indirektan način koristila aplikacije Facebook i Twitter da podrži kandidata Donalda Trumpa.

Kineski studenti

Obaveštajne službe nedavno su pozvale američke univerzitete da razviju mehanizme za praćenje i nadziranje studenata, profesora i istraživača povezanih s istraživačkim institucijama kineske države.

Američke obaveštajne službe sve više sumnjaju u kineske studente, profesore i istraživače, strahujući da bi oni mogli obavljati špijunske aktivnosti za svoju zemlju ili igrati indirektnu ulogu u uticaju na rezultate predstojećih izbora.

Govoreći pred skupom guvernera saveznih država prošlog meseca, savetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien naglasio je da “Komunistička stranka Kine ima za cilj preuzeti kontrolu nad svojim i građanima drugih zemalja. To je viši cilj komunizma u koji veruju”. O’Brien je upozorio da Kina nastoji uticati na američki narod i njihov način života.

Posljednjih meseci, zvaničnici FBI-a posetili su nekoliko univerziteta kako bi ih potaknuli da počnu raditi na praćenju osoba. Zvaničnici su zatražili od univerziteta da pregledaju postojeća istraživanja i eksperimente koji mogu imati vojnu ili sigurnosnu primenu.

FBI se fokusira na studente i istraživače na polju tehnologije, inženjerstva i matematike.

Kina i američki predsednički kandidati

Kina sledi tihi pristup u pogledu bavljenja pitanjima američke unutrašnje politike, no predsednik Trump je stavio tu državu u središte predstojećih izbora kada je naglasio za Reuters da će Peking “učiniti sve što je u njegovoj moći” da on izgubi predsedničke izbore.

Tim analitičara smatra da Kina preferira ostanak predsednika Trumpa na vlasti, jer to negativno utiče na imidž Sjedinjenih Američkih Država širom sveta i ugrožava temelje američkih saveza sa državama koje su neprijatelji i susedi Kine.

S druge strane, neki veruju da bi Bidenova pobeda zaustavila trgovinski rat i dovela do povratka pozitivnog odnosa Washingtona s Pekingom, iako se ovaj tim boji širenja mreže saveza Washingtona čiji je cilj suzbijanje Kine.

Sa izbijanjem pandemije novog korona virusa, Kina se našla u središtu pažnje predizbornih kampanja dvojice kandidata, što se može videti i u propagandnim kampanjama na američkim televizijskim ekranima ili u raznim društvenim medijima.

Anketa koju je proveo istraživački centar Pew na 1.000 američkih birača u martu otkrila je da oko dve trećine Amerikanaca (66 posto) ima najnegativnije mišljenje prema Kini u posljednje dve decenije.

Stopa neprijateljstva prema Kini porasla je više od 20 postotnih bodova među Amerikancima otkako je Trump došao na vlast u januaru 2017. godine.

Takođe, 72 posto republikanaca izrazilo je negativan stav prema Kini, dok se postotak među demokratama smanjio na 62 posto. Anketa je takođe pokazala da 71 posto Amerikanaca nema poverenja u kineskog predsednika Xi Jinpinga, dok je ta brojka sredinom 2019. godine iznosila 50 posto.

Republikanci veruju predsedniku Trumpu kao vođi koji je sposoban da se suoči s Kinom, dok demokrati veruju da će se fokusiranjem na Kinu povećati njihove šanse za pobedu na izborima u novembru.

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je da su odnosi SAD i Kine “ozbiljno narušeni”, navodeći krizu koronavirusa, i rekao da “za sada” ne planira drugu fazu ekonomskog sporazuma potpisanog u januaru između te dve svetske sile.

Kina je “mogla da zaustavi” epidemiju koronavirusa, ponovo je Tramp optužio Peking u izjavama u predsedničkom avionu na putu za Floridu.

Upitan o drugoj fazi komercijalnog sporazuma potpisanog posle dve godne trgovinskog rata on je odgovorio “ne razmišljam o tome za sada. Iskreno, imam mnogo drugih stvari o kojima mislim”.

Izvor: Al Jazeera Balkans
Foto: Pixabay

Advertisement