Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

KINA NIKAD OŠTRIJE UPOZORILA SAD: Ili promenite stav, ili sledi sukob!

SAD bi trebalo da promene svoj „iskrivljeni“ stav prema Kini ili će uslediti sukob i konfrontacija, rekao je u utorak kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

SAD su se angažovale na obuzdavanju Kine, a ne u fer takmičenju zasnovanom na pravilima, rekao je ministar spoljnih poslova, koji je donedavno bio ambasador Kine u Vašingtonu.

„Percepcija SAD o Kini je ozbiljno iskrivljena. Amerika smatra Kinu svojim primarnim rivalom i najznačajnijim geopolitičkim izazovom. I to je kao kada uđete u pogrešan voz”.

Odnosi između dve supersile su godinama bili napeti zbog brojnih pitanja, uključujući Tajvan, trgovinu i rat u Ukrajini, ali su se pogoršali prošlog meseca nakon što su SAD oborile balon – za koji tvrde da je kineski špijunski.

SAD kažu da ne traže sukob, ali Ćin smatra da to u praksi znači da Kina ne treba da odgovori na klevete ili napade i da je to “jednostavno nemoguće”.

“Ako Amerika ne zakoči i nastavi pogrešnim putem, ne postoje zaštitne ograde koje će sprečiti iskakanje iz šina, što će značiti konflikt i konfrontaciju – i ko će onda snositi katastrofalne posledice?”, poručio je kineski šef diplomatije.

Američki zvaničnici često govore o uspostavljanju “zaštitnih ograda” u bilateralnim odnosima, kako bi se sprečilo da tenzije eskaliraju u krize.

„Ako jedna strana, umesto da se fokusira na davanje maksimuma, uvek pokušava da saplete drugu, onda ovo nije fer takmičenje“.

Kineski šef partije i države Si Đinping kritikovao je, prema navodima kineskih državnih medija, Sjedinjene Američke Države predbacivši im „tlačenje” njegove zemlje. Zapadne zemlje su pod vođstvom SAD Kinu „potpuno izolovale, okružile i potlačile, što je razvoj naše zemlje stavilo pred nikad veće izazove“, rekao je Si u govoru pred delegatima tzv. „Konsultativne političke konferencije kineskog naroda“, a prenosi kineska državna novinska agencija Sinhua. Ta konferencija se obično održava istovremeno kad i zasedanje Nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu.

Kina je proteklih godina bila suočena s nizom novih prepreka, koje su pretile da uspore ekonomski napredak, rekao je Si i naglasio da Kina zato mora da ima „hrabrosti da se bori“, s obzirom na „dalekosežne i kompleksne promene, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou“, rekao je 69-godišnji šef države koji se trenutno nalazi pred početkom svoga trećeg mandata.

Kina i SAD su žestoki ekonomski suparnici. Sporne teme između Vašingtona i Pekinga su trgovina i ljudska prava. Osim toga, tu je i obaranje jednog kineskog balona iznad istočne obale SAD, koji je, prema navodima Bele kuće, služio za špijunažu. Kina to demantuje.

Odnosi Kine i SAD u poslednje vreme osetno su se pogoršali i kada je u pitanju Tajvan. Američki predstavnici su u više navrata upozoravali na moguću kinesku invaziju na to ostrvo. Peking na Tajvan gleda kao na deo Narodne Republike Kine, iako je Tajvan faktički nezavisan.

U vezi s Tajvanom, kineski ministar spoljnih poslova Ćin, zahtevao je od SAD da se ne mešaju „u unutrašnje stvari“ Kine. On je osudio američke isporuke oružja Tajvanu. „Mi ćemo i dalje s najvećom iskrenošću i trudom raditi na ponovnom ujedinjenju“, rekao je ministar. Ali, Kina zadržava za sebe pravo da „preduzme sve neophodne mere“, ponovio je Ćin poznati kineski stav.

Sjedinjene Države nedavno su odobrile planiranu isporuku oružja Tajvanu u vrednosti od 619 miliona dolara (oko 582 miliona evra), a među tim oružjem nalazi se i nekoliko stotina raketa.

Na Konsultativnoj političkoj konferenciji kineskog naroda delegati će verovatno, kao i obično, jednoglasno da prihvate odluke vladajuće Komunističke partije Kine. Tako se smatra sigurnim i da će biti potvrđen treći mandat kineskog šefa partije i države Sija Đinpinga. Time će biti učvršćena njegova pozicija kao najmoćnijeg šefa države od Mao Cedonga.

POVEZANE TEME:

KINA OBJAVILA MIROVNI PLAN U 12 TAČAKA: Evo šta Peking predlaže za okončanje rata u Ukrajini!

DA LI JE NA POMOLU NOVI RAT: Sprema li se Kina za povratak Tajvana u svoje granice?

AMERIKA SKINULA RUKAVICE: Kina je najozbiljnija dugoročna pretnja međunarodnom poretku!

Izvor: Nedeljnik / Glas Amerika
Foto:Printscreen YouTube / CNBC Television, South China Morning Post

YOU MAY LIKE