Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 16mph S
Humidity: 33%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
50°F
48°F
45°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 25°F
41°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

KINA GUBI STRPLJENJE: Si ima zahtev za Putina i tiče se rata u Ukrajini!

Lider Kine Si Đinping navodno je zatražio od Vladimira Putina da mu napismeno dostavi kada će završiti rat u Ukrajini.

Od predsednika Rusije je navodno traženo da navede tačne datume kada će sukob prestati, a njegov kineski kolega je navodno pretio prekidom komunikacije ukoliko ne dobije odgovore.

Telegram profil General SVR, koji je navodno povezan sa Kremljom i Putinovim telohraniteljima navodi da je Dmitrij Medvedev juče “otposlat u Peking kao poštar”, kako bi odneo Putinov odgovor Siju, piše Daily Mail.

Autor neproverenog kanala je navodno prognani general-potpukovnik Kremlja, poznat pod pseudonimom Viktor Mihajlovič, koji je tokom rata iznosio niz antiputinovskih tvrdnji.

Medvedeva, zamenika šefa ruskog saveta bezbednosti, Putin je retko postavljao poslednjih godina, a u poslednje vreme je u Kremlju prikazan kao “dvorska luda“ zbog svojih ekstremno antizapadnih objava na društvenim mrežama.

Tvrdnje ukazuju na to da se Putin suočava sa snažnim pritiskom Kine da okonča rat koji izaziva ozbiljne potrese u svetskoj ekonomiji.

Na pomenutom Telegram kanalu tvrde da je Si Đinping “zahtevao od Putina detaljan plan sa datumima, a ruski predsednik treba da objasni kako i kada planira da prekine rat”.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Dalje se navodi da “samo ako postoje takva pismena objašnjenja ili, ako hoćete, obećanja, kineski lider je spreman da pristane na telefonske razgovore sa Putinom i razgovara o mogućnosti posete Rusiji sledeće godine”.

Koliko je pismo ruskog predsednika ubedilo Si Đinpinga, biće jasno iz toga da li će lideri dve zemlje imati telefonske razgovore u bliskoj budućnosti ili ne.

Kineski zvaničnici su rekli da je Medvedev, prilikom susreta sa Sijem, predsedniku uručio pismo, u kojem stoje pozdravi najlepše želje od Putina.

Što se tiče Ukrajine, Si je naglasio da je “uvek odlučivao o sopstvenoj poziciji i politici zasnovanoj na meritumu same stvari“, navodi China Daily.

Ipak, u izveštajima Pekinga o neočekivanom sastanku Si-Medvedev postojala je jasna poruka koja naglašava potrebu za mirom.

Kina “zauzima objektivan i pošten stav po tom pitanju – i uložila je aktivne napore da olakša mirovne pregovore”, navodi državni mediji.

POVEZANE TEME:

VATREN GOVOR SI ĐINPINGA: Ne odričemo se upotrebe sile zarad ujedinjenja sa Tajvanom!

UKRAJINA I SAD PROTIV: UN usvojile rusku rezoluciju za borbu protiv nacizma!

AMERIČKI INDEKS VOJNE MOĆI: SAD, Rusija i Kina najjače armije sveta, Srbija najsnažnija u regionu!

Izvor: Republika
Foto: Printscreen YouTube / FRONTLINE PBS | Official, South China Morning Post

YOU MAY LIKE