Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.87"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
43°F
45°F
43°F
46°F
50°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

KILO “BAJADERE” ČAK 2.500 DINARA: Božićno prase u Srbiji duplo skuplje nego lani, a i teško ga je naći!

Od 1.500 do čak 2.500 dinara košta kilogram prasećeg pečenja uoči ovogodišnjeg Božića, ali je tražnja takva da je u pečenjarama rezervacija potrebna već sada. Cele pečenice su duplo skuplje nego lane, ali je tek do njih, zbog deficita prasadi na tržištu, teško doći u poslednjoj sedmici pred praznik.

Božićna trpeza tradicionalno se ne može zamisliti bez pečenice, ali ko nije već rezervisao celo prase teško će to uspeti ove sedmice uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika koji se proslavlja u subotu, s obzirom da je ponuda prasadi na domaćim stočnim pijacama minimalna i pored rekordne cene “žive” vage od 450 do 500 dinara kilogram.

Prasad su duplo skuplja nego pre godinu dana, kada su se u nedelji pred Božić prodavali za 250 do 270 dinara, a teža od 20 kilograma od 200 do 230 dinara za kilogram.

Rešenje su pečenjare, ali je zbog velike potražnje za prasećim pečenjem potrebna rezervacija, a s obzirom na vreme čekanja za isporuku od prosečnih tri do četiri dana, narudžbinu je potrebno obaviti praktično odmah! Uz to, treba računati i na višu cenu, jer je pečenje u odnosu na ovaj period lane skuplje za 50 odsto.

Različito od grada do grada
Što se tiče cena, one su takođe raznolike, od kraja do kraja Srbije. U beogradskim pečenjarama kilogram prasetine trenutno staje između 1.500 i 1.900 dinara, a te cene su čak i niže nego u unutrašnjosti, pre svega zbog većeg dotoka robe u prestonicu mahom iz tradicionalno pečenjarskih krajeva, kao što su Aranđelovac i Čačak.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

U vojvođanskim gradovima cena prasećeg pečenja kreće se od 1.600 do 2.000 dinara za kilogram, u centralnoj Srbiji od 1.500 do 1.800, a u zapadnim krajevima zemlje od 1.700 do 2.100 dinara kilogram.

Te cene uoči samog praznika mogu biti i donekle više, a ono što je zajedničko za sve pečenjare jeste da je za Božić neophodna rezervacija i to minimalno tri do četiri dana ranije.

Jer smo i sami u problem kada je u pitanju nabavka žive prasadi, s obzirom na deficit u gotovo svim krajevima Srbije. S obzirom na potražnju, ni cena “žive” vage od 400 do 500 dinara kilogram za nas ne bi bila problem, zaradilo bi se na prodaji, ali prasadi jednostavno nema dovoljno. Zato su nabavke i rezervacije celih pečenica praktično već zavšene, upis za kupovinu pečenja na kilogram privodi se kraju – objašnjavaju u pečenjarama, napominjući da uslužno pečenje prasadi, zavisno od težine, košta do 2.000 do 3.000 dinara.

“Bajadera” 2.500 dinara
Poslednjih godina, kao apsolutni specijalitet na trpezi traženo je i otkošćeno presovano praseće pečenje sečeno na kocke, popularno nazvano “bajadera”. Cena ove vrste pečenja u pečenjarama koje ga nude ide i do 2.500 dinara za kilogram, ali je nabavka za Božić gotovo već završena, jer je za rezervaciju bilo potrebno od pet do sedam dana.

Svinjsko meso i proizvode od njega tokom cele prošle godine pratila su poskupljenja što je, kako objašnjavaju poljoprivredni stručnjaci, posledica deficita domaćih svinja.

Tri puta manje krmača
Imamo skoro tri puta manje krmača nego pre pet godina, a to je drastičan pad koji se reflektuje u smanjenom broju i tovljenika, koji su bili potrebni za mesnu zimnicu, a i prasadi niže kilaže za božićne pečenice. Broj svinja svake godine se smanji minimum dva do tri procenta zbog niske otkupne cene i neisplativosti gajenja usled poskupljenja stočne hrane i svih ostalih troškova proizvodnje, koje cena domaće “žive” vage ne može da isprati. S druge strane, zvanična statistika pokazuje da smo lane samo za devet meseci uvezli 213.000 prasadi i preko 30.000 tona svinjskog mesa – navodi dr Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Ko je propustio kupovinu pečenice ili narudžbinu iz pečenjara, kao poslednju varijantu da za božićnu trpezu obezbedi svinjsko meso, ima kupovinu u marketima. Kilogram svinjetine, zavisno od trgovinskih lanaca, prodaje se po ceni od 650 do 800, kilogram plećke bez kostiju je u proseku 720, but bez kostiju prosečnih 730, vrat sa kostima u proseku 660, dok svinjski file već košta 1.000 dinara kilogram.

POVEZANE TEME:

BRITANSKI TAJMS: Zelenski lažira pobede, Zapad će se umoriti od Ukrajine!

MITROGOL REKORDER OSTRVA: Srbin najefikasniji igrač engleskog fudbala ove godine!

HOROR U AMERICI: Vlasnica pogrebne kuće prodavala delove tela stotina preminulih!

Izvor: Blic.rs
Foto: Printscreen YouTube

YOU MAY LIKE