Chicago
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -6°F
Wind: 8mph WNW
Humidity: 56%
Pressure: 30.51"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

ENGLESKINJA KOJOM SE PONOSI SRBIJA: Melisa se udala za Zokija, pa sada u njegovom selu gasi požare i uči decu engleski!

Kada su se pre sedam godina Melisa i Zoran Đukić preselili iz Engleske u srpsko selo Tometino polje podno planine Maljen, očekivali su da će uživati u prirodi i baviti seoskim turizmom, okruženi čistim vazduhom jedući zdravu hranu.

To im se jeste ostvarilo, ali život u selu njima je doneo i nepredviđene okolnosti. Veliki šumski požar usmerio je ovaj dvojac u novu i neobičnu životnu avanturu.

Ovo su udaljeni krajevi, koliko dođe do požara i pozovete vatrogasce potrebno je dosta vremena da oni fizički dođu i počnu gasiti vatru. Stoga smo odlučili da formiramo Dobrovoljno vatragasno društvo i to se pokazalo kao dobar potez. Meštani sada mirnije spavaju, jer ne moraju da čekaju ekipe da dođu iz susednih gradova i opština”, rekao je za Zoran.

Njegova supruga je rođena Engleskinja, ali brzo se uklopila u srpski način života. Na svom imanju napravili su pravi mali raj i uspešno se bave seoskim turizmom. Upravo Melisa ima velike zasluge formiranje ovog Dobrovoljnog vatogasnog društva, jer je na njen nagovor Zoran kupio kamion i započeo čitavu priču.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Kupili smo ga onlajn i zajedno sa našom decom smo otišli po njega. Pravo je istorijsko vozilo, ponos Vinstona Čerčila. Melisa se vrlo brzo prilagodila našem načinu života. Sada okuplja mališane iz sela i uči ih engleski. Naša deca su prvo bila iznenađena odlukom da se preselimo, ali sada obožavaju da dođu ovde“, rekao je Zoran.

Ovo Dobrovoljno vatrogasno društvo sada broji oko 30 članova, a do sada su imali preko deset uspešnih intervencija. Spašene su dve kuće i na desetine hektara obližnjih šuma, koje gore vrlo često. Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava često su prvi na mestu požara, a njihova uloga u prevenciji i lokalizaciji od velikog je značaja.

U svakom trenutku su mobilni, a upravo sami članovi su uši i oči za dojavu intervencija. Udruženim snagama napravili smo vatrogasni dom. Dobili smo velika sredstva od lokalne samouprave, bager je nasuo put, postavili smo temelj a od datih para kupljen je otprilike sav građevinski materijal. Koliko smo novca dobili, toliko, ako ne i više, smo sami obezbedili. Ceo objekat vatrogasnog doma je sagrađen dobrovoljnim radom meštana a i Velšana – naglašava Zoran.

Organizacija iz Velsa „Blazing To Serbia” veliki su donatori ovim maljenskim vatrogascima kako u obezbeđivanju opreme tako i u nabavci još jednog vozila.

Nama su Velšani dali svu opremu maske, odela koja su veoma skupa kao i šlemove. Preko noći su nam napunili kamion, imamo više creva nego požeško vatrogasno društvo – kaže Zoran.

POVEZANE TEME:

MINISTARSTVO POTVRDILO: Vlasnik dužan da izvuče potonuli splav Fristajler!

VELIKI UDARAC ZA NOLETA: Amerika produžila zabranu ulaska, propušta US Open!

ISPLIVAO DOKAZ: Evo koliko je najmanje bilo ljudi na Fristajleru kada je potonuo!

Izvor: Blic.rs
Foto: Rina.rs

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!