Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SW
Humidity: 41%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
59°F
55°F
50°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
39°F / 25°F
37°F / 30°F
54°F / 36°F
61°F / 48°F

Published 3 years ago

By admin

KAVČIĆ ISTRAJAN: Fondacija obezbedila nove besplatne udžbenike!

Fondacija Alek Kavčić saopštila je danas da su na njenoj internet stranici dostupni za slobodnu upotrebu udžbenik i radna sveska za đake nižih razreda koji žele da nauče da igraju šah, koje je odobrio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a koriste se u školama u kojim je šah vannastavna aktivnost.

Želeli smo da damo  mali doprinos velikom i svetlom poduhvatu u oblasti obrazovanja dece i podržimo svim srcem ono što radi fondacija. Koliko god se neko rukovodio ličnim interesima, neshvatljivo mi je da bilo koji intelektualac, a kamoli roditelj ili prosvetni radnik, može da ne podrži obezbeđivanje besplatnih udžbenika za najmlađe“, rekla je Sanja Vuksanović, šahovski velemajstor, nekadašnja prvakinja i reprezentativka SFRJ i koautor udžbenika.

„Verujem da značaj svima dostupnog besplatnog kvalitetnog obrazovanja ima visoko mesto na listi prioriteta čak i u ovako izazovnim vremenima, tako da našu donaciju vidim kao simboličan doprinos plemenitom cilju. Ukoliko, zahvaljujući našoj knjizi, bar neko dete razvije ljubav prema čitanju, razmišljanju, kritičkom mišljenju, objektivnosti, odgovornosti i kreativnosti, naš mali pešak je napravio korak dalje“, ocenio je Ivan Marković, internacionalni majstor i profesor šaha, koautor udžbenika.

Takođe, na sajtu besplatnabiblioteka.com sada je moguće pronaći i po dva različita udžbenika za iste predmete.

Tako, iz predmeta „Priroda i društvo“ za 1., 2., i 3., razred nalaze se dva potpuno različita udžbenika, kao i za predmet „Tehnika i tehnologija“ za 5., 6, i 7, razred. Zatim na sajtu se nalaze i dva udžbenika za fiziku za 6,. razred, kao i za matematiku za 1., i 2., razred.

Ukupno 18 različitih udžbenika za 4 predmeta za prvi, drugi, treći, peti, šesti i sedmi razred.

Osnivač Fondacije, Beograđanin Aleksandra Kavčić, nekadašnji đak Matematičke gimnazije, a danas jedan od vodećih informatičara na planeti, pozvao je nastavnike u Srbiji da pišu udžbenike čije će izdavanje finansirati njegova fondacija „Alek Kavčić”, a zatim ih besplatno objavljivati na internetu.

Kavčić je ranije za „Politiku” najavio da će prve besplatne školske knjige đacima na internetu biti dostupne početkom 2021, a da će im čitave onlajn komplete za sve predmete svih razreda osnovne škole pokloniti do 1. septembra ove godine.

Izvor: Fondacija Alek Kavčić Foto: Pixabay; Fondacija Alek Kavčić

YOU MAY LIKE