Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 13mph S
Humidity: 61%
Pressure: 29.31"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
66°F
63°F
59°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
59°F / 46°F
63°F / 50°F

Published 11 months ago

By Antonije Kovačević

KAUBOJI SA BALKANA: Američki grad u kome Srbi i Bošnjaci žive kao jedna porodica, a politika je zabranjena tema (VIDEO)

Kentaki je američka država poznata po dobrom viskiju, kaubojima i njihovim najboljim prijateljima, kravama. U njenom najvećem gradu, Lujvilu, rođen je najveći bokser svih vremena, Kasijus Klej, poznatiji kao Muhamed Ali, a ovde se održava i najpoznatija konjička trka na svetu, čuveni Kentaki derbi.

Prema poslednjem popisu u Kentakiju živi oko 4,5 miliona stanovnika, a prema onom nezvaničnom ovde je svoje utočište pronašlo i oko 8.000 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, koji su naselili uglavnom posle njenog raspada i građanskih ratova 90-tih godina prošlog veka.

Nije lako pronaći Srbe i Balkance u Lujvilu pa smo, spremajući se za ovaj put, morali da se oslonimo i na društvene mreže i pozovemo one koji tamo žive da nam se jave. Na posletku, javila se jedna Ivana, koja se ponudila da bude naš domaćin i upozna nas sa lokalnom zajednicom. I tako je krenula avantura…

Pogledajte kako je izgledalo druženja sa Srbima i Bošnjacima koje deli rat i prošlost, a spaja sve ostalo…

AUTOR/FOTO/VIDEO: Antonije Kovačević

Za više zanimljivih reportaža i ekskluzivnih reportaža iz života srpske i balkanske dijaspore u Americi i celom svetu zapratite naš Youtube kanal Serbian News USA jednim klikom na OVAJ LINK!

YOU MAY LIKE