Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 4 years ago

By admin

KARAĐORĐEVIĆI U ČIKAGU (VIDEO):Američka deca pevala “Kralja Petra gardu” u čast kraljevskog para

Prestolonaslednik sa suprugom prisustvovao svečanosti u školi u Linkoln parku, deci otkrio da je nekad bio šampion NATO u skijanju. Karađorđevići sutra proslavljaju 25 godina rada humanitarne organizacije Lifeline

Njegovo kraljevsko visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sinoć je, u društvu supruge, princeze Katarine, doputovao u Čikago. Razlog njihovog dolaska je proslava 25 godina rada Humanitarne organizacije Lifeline čiji je opredsednik princeza Katarina karađorđević.

Već danas kraljevski je par prisustvovao programu koji su za njih priredili učenici četvrtog razreda Oscar Mayer Magnet osnovne škole u Linkoln parku. Naime, Melisa Huker, profesorka muzike u ovoj školi, ohrabruje decu da podele svoje etničko nasleđe sa školskim drugarima, tako da je Katarina Frenk, učenica ove škole srpskog porekla, prethodnih dana marljivo radila sa prijateljima iz svog odelenja na tradicionalnoj srpskoj koračnici “Marširala Kralja Petra garda”.

Trud se isplatio, mali Amerikanci predvođeni našom Katarinom i profesorkom Melisom su zvučali sjajno, uvežbano, u šta se uverio kraljevski par i svi prisutni na ovom događaju. Prestolonaslednik je bio posebno ponosan,s obzirom da je ova pesma svojevremeno napisana u čast njegovog dede, kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Muzičkom delu prethodio je razgovor sa učenicima, koji su Karađorđevićima postavljali pitanja iz raznih domena, od toga da li žive u palati, koje istorijske ličnosti najviše cene, pa do krajnje dečjih, tipa “koje predmete su najviše voleli u školi” i koje mu je omiljeno srpsko jelo.

Deca su bila pomalo razočarana što ovaj kralj nema krunu i ne živi u dvorcu, ali ih je utešila priča da u svojoj kući često primaj decu i organizuje zabave

Tako smo saznali da prestolonaslednik, za razliku od svoje supruge, nije voleo matematiku, ali jeste uživao na časovima istorije i geografije. Princ je otkrio da od sportova najviše voli skijanje, te da je svojevremeno, kao pitomac Britanske vojne akademije, bio šampion NATO. Kraljevski par je , na pitanje “koje poznate ličnosti su sreli”, ispričao da su nedavno bili na Floridi u gostima kod predsednika Trampa i njegove supruge Melanije, a prestolonaslednik je od istorijskih ličnosti istakao Mahatmu Gandija.

Deca su bila pomalo razočarana što ovaj kralj nema krunu i ne živi u dvorcu, ali ih je utešila priča da u svojoj kući često prima decu i organizuje zabave. Princeza Katarina je govorila o svom grčkom poreklu i porodičnim i kumovskim vezama koje njih dvoje imaju sa drugim kraljevskim porodicama u Evropi (britanskom, rumunskom, danskom), ali i o humanitarnim aktivnostima kojima su se bavili njeni roditelji, a koje danas i ona upražnjava kroz Lifeline. Posebno je bila upečatljiva priča o dvoje mališana, bratu i sestri, koje je razdvojio vihor rata u bivšoj Jugoslaviji, a koji su sada ponovo zajedno zahvaljujući naporima njene humanitarne organizacije.

DOBRO UVEŽBALI PESMU: Princ, princeza i konzul Radulović sa đacima

Programu je prisustvovao i konzul žeran Srbije, gospodin Dejan Radulović, koji je domaćin Karađorđevićima tokom njihovog boravka u Čikagu.

Sutra će kraljevski par prisustvovati gala večeri u Union league klubu povodom obilježavanja jubileja 25 godina Lifeline humanitarne organizacije, nakon čega se vraća u Srbiju.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević dao je i ekskluzivni intervju uredniku Serbian Times-a Antoniju Kovačeviću, koji ćete već sutra uveče moći da pročitate na našem portalu.

Tekst&Foto: E.S.T.

YOU MAY LIKE