Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 4mph E
Humidity: 55%
Pressure: 29.97"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
61°F
59°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
82°F / 63°F
82°F / 63°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
68°F / 59°F

Published 2 years ago

By admin

KARAĐORĐEVIĆI TRAŽE ZAŠTITU NASLEĐA: Spasimo Krunsku ulicu od bezobzirnih investitora!

Princ Filip Karađorđević i princeza Danica, Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić u kome traže da se Krunska ulica na Vračaru zaštiti od bezobzirnih građevinskih preduzimača.

Iako je predlog takve odluke pred Vladom Srbije još od prve polovine oktobra ove godine, kabinet Ane Brnabić već skoro dva meseca nije usvojio odluku kojom bi Krunska ulica bila zaštićena od divljeg investitorskog urbanizma, navodi se u pismu dostavljenom medijima, uz napomenu da je zahtev prosleđen i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković.

“Krajnje smo neprijatno iznenađeni ovom činjenicom jer je navedena odluka u potpunosti ispravna, legitimna i predložena od strane jedinih merodavnih i nadležnih institucija – Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture”, navodi se u otvorenom pismu koje je pored predsednika Republike I predsednice Vlade, upućeno i ministarki kulture Maji Gojković.

Inicijativu je podržala grupa od 26 javnih ličnosti i istaknutih stvaralaca u kulturi.

“Van svake sumnje je da javni interes i zaštita kulturnog nasleđa nalažu da se Krunska ulica, koja je do skora uživala status prethodne zaštite, mora trajno zaštititi. U navedenom predlogu odluke se jasno ističe da Krunska ulica predstavlja jednu od “najreprezentativnijih” beogradskih ulica i ima posebnu kulturno-istorijsku i arhitektonsku-urbanističku vrednost kao i da njeno nasleđe predstavlja pojedinačno i u celini posebno vredan segment ukupnog nepokretnog kulturnog nasleđa starog dela Beograda”, navod se u pismu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE