Connect with us

događaji

KARAĐORĐEVIĆI NEGUJU TRADICIJU: Dečji festival u Topoli održan po treći put (FOTO)

Published

on

Iako su mogli da biraju bilo koje mesto na svetu gde će živeti i oformiti porodicu, mladi prinčevski par, Ljubica i Mihajlo Karađorđević, izabrali su, upravo – Topolu.

“Ovde smo došli pre dve godine, jer Srbija je naš dom i ni u jednom trenutku se nismo pokajali. Svi su nas odlično prihvatili i nakon samo dve nedelje osećala sam se kao kod kuće”, rekla je princeza Ljubica Karađorđević.

Međutim, Šumadinci ne samo da su fenomenalno prihvatili princa i princezu, nego su na takav način ugostili i sve njihove prijatelje iz inostranstva.

“Svi su oduševljeni Topolom i ovim prelepim krajem, pa nakon što nas posete svima bude jasno zašto smo baš ovde birali da stvorimo naš dom”, kaže princeza Ljubica.

Ona i njen suprug Mihajlo, dugo su, kako kaže, smišljali način na koji će se odužiti Topolcima.

Odlučili smo da organizujemo Dečiji festival i okviru njega, mališanima da predstavimo aktivnosti koje nisu svakodnevne i da promovišemo lokalne sportske klubove“, izjavila je princeza.

Treći po redu Dečji festival održan na Oplencu u organizaciji Fondacije “Koreni” koja je pod pokroviteljstvom Njihovih Kraljevskih Visočanstava princa Mihaila i princeze Ljubice Karađorđević. Festival su posetili učenici Osnovne škole “Karađorđe” iz Topole, i grupa dece iz hraniteljskih porodica.

Deci su na raspolaganju bili jahanje konja, streličarstvo i gađanje iz vazdušne puške. Ulaz i sve aktivnosti bili su besplatni, kao poklon princa Mihaila i princeze Ljubice, i prijatelja Festivala deci iz Topole i okoline. Zbog trenutne epidemiološke situacije broj posetilaca bio je oko 30.

“Mihailo i ja smo presrećni što se Dečji festival na Oplencu održava po treći put, čime prerasta u svojevrsnu tradiciju koja će, nadamo se, uspeti da se nastavi i u godinama koje dolaze. Svi smo svesni okolnosti u kojima se nalazimo, ali ni u ovim teškim vremenima ne smemo zaboraviti koliko je važno omogućiti deci da provode vreme u prirodi, istražuju svoja interesovanja, i da se pravilno razvijaju kroz usvajanje novih veština. Koliko je to važno potvrđuju i osmesi dece koja su juče učestvovala na Festivalu, i koja se već raduju narednom”, izjavila je  princeza Ljubica Karađorđević.

Festival je održan u skladu sa merama predostrožnosti propisanim od strane Vlade Republike Srbije. Za sve posetioce bile su obezbeđene zaštitne maske i dezinfekciona sredstva, a posete su bile organizovane u grupama kako bi se poštovalo ograničenje u maskimalnom dozvoljenom broju okupljenih i fizička distanca.

Sponzori koji su i ove godine podržali Festival bili su kompanija ES Komerc iz Prijepolja sa svojom linijom proizvoda od organskog voća i žitarica; zatim Konjički klub Urban Cowboy iz Grocke, Oplenačko streličarsko udruženje, Streljaška družina Oplenac, Zadužbina kralja Petra Prvog, Udruženje stručnjaka za podršku deci i mladima Logos T, i mnogi drugi.

„Deca su dobila sendviče i poklon pakete u kojima su naši proizvodi, sokovi, dzemovi, paste. Lep događaj, lepo druženje, šteta što je zbog korone bio ograničen broj posetilaca, ali verujem da će sledeće godine biti više dece“, rekao je  Nenad Brajović, predstavnik kompanije ES Komerc iz Prijepolja.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement