Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 14mph WNW
Влажност: 60%
Притисак: 30.21"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 3 godine ranije

By admin

SLAVA DUHOVNOM OCU NACIJE: Dani patrijarha Pavla održani u Čačku (FOTO)

Devedesete godine prošlog veka donele su rat i raspad države Jugoslavije. U tim nemirnim i po zlu obeleženim vremenima po srpski narod, na tron Srpske pravoslavne crkve, stupio je patrijarh Pavle, dotadašnji episkop raško–prizrenski. Njegova pojava i njegovo delovanje u ovim burnim vremenima, došli su kao melem na ranu.

U vreme kada su svi moralni autoriteti srušeni, kada su institucije obezvređene, on je, a sa njim i Srpska Crkva, predstavljao jedino svetlo u mračnom tunelu u kojem se našao narod srpski. Zbog toga, za Blaženopočivšeg patrijarha Pavla, može slobodno da se kaže kako je bio najveći Srbin druge polovine dvadesetog veka.

Na kablarskoj steni više Ovčar Banje, u crkvi manastira Blagoveštenje na čijem nadvratku stoji da je oslikana drevne 1601. godine, i u porti bogomolje, održani su peti „Dani patrijarha Pavla”, u slavu čestitoga pastira Srpske pravoslavne crkve Gojka Stojčevića (Kućanci u Slavoniji 1914 – Beograd 2009), koji se ovde zamonašio daleke 1947.

MANASTIR BLAGOVEŠTENJE: U ovom manastiru u Ovčar Banji, dobio je čin jerođakona

Zbog epidemije, ovogodišnji Sabor održan je u izmenjenim okolnostima. Počeo je Svetom arhijerejskom liturgijom koju su u manastirskoj crkvi služili otaca Savo, sekretar episkopa žičkog, sveštenik Dragan Gaćeša, prota iz Pavlovog rodnog sela Kućanci kod Donjeg Miholjca, i čačanski sveštenik Milan Filipović.

– Najvažnije je da u našim dušama i srcima nosimo našu crkvu, manastire i ličnost patrijarha Pavla, i krst hristoljublja. Što se više približimo tom krstu bićemo bolji ljudi, a naša deca srećnija – kazao je u pozdravnom slovu, na otvaranju, gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Zatim su, po običaju proglašeni pobednici drvorezbarske kolonije „Krst patrijarha Pavla”, za koju su učeni i samouki umetnici priložili rukom načinjene pravoslavne krstove od izabranog drveta.

– Ove godine prvi put imamo dvojicu pobednika jer je ocenjivačka komisija, preglasavanjem, zaključila da dva krsta zaslužuju tu čast. Njihovi autori su Nikola Aranđelović iz Čačka i Stojan Topalović iz Lučana. Oni su zaslužili da se ponose o ovom Krstovdanu, na svečanosti priređenoj u slavu čoveka koji je za ovozemaljskog života potao svetac  – kaže za profesor dr Drago Milošević iz Čačka, začetnik ovog Sabora koji ima svoje ogranke u svim srpskim zemljama, Kućancima, Gacku, Nikšiću i Prizrenu.

Patrijarh Pavle je u godinama Drugog svetskog rata, kao bogoslov boravio u manastiru Vujan kod Čačka, iskušavao se i lečio od teške bolesti, u to vreme izdeljao drveni krst posvećujući ga spasenju duše Isusove i posle dve godine prešao u monaški red, a postrig mu je Blagoveštenje gde je svake godine dolazio do kraja ovozemaljskog veka, uvek o Petrovdanu i Usekovaniju Svetog Jovana, na svoj imendan.

Ove godine, zbog virusa, „Dani patrijarha Pavla” neće sadržati predviđeni koncert crkvenih horova, ali je umesto toga, po rečima profesora Miloševića, uspostavljena internet stranica posvećena „Danima patrijarha Pavla” a do kraja godine iz štampe će izaći i godišnji časopis posvećen ovoj svetkovini.

Na saboru pojali članovi crkvenog hora „Slovo ljubve” iz Čačka, a prigodno posluženje pripremile su monahinje Blagoveštenja koje je odskora ženski manastir.

Izvor: Rina / Srbi.hr Foto: Pinterest

YOU MAY LIKE