Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 50°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
50°F
50°F
46°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 46°F

Published 1 year ago

By admin

KANADSKI NAUČNIK ČOSUDOVSKI: U Agresiji NATO na Jugoslaviju dečje bolnice bile strateški cilj

Promocija knjige “Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju” u organizaciji izdavača Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

Agresija NATO 1999. godine je izraz politike širenja na Istok koja se nastavlja do današnjih dana i bila je početak militarizacije Evrope

Ovo je, pored ostalog, rečeno na predstavljanju dvojezične knjige “Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju” poznatog kanadskog ekonomiste, naučnika i pedagoga, nosioca Ordena Zlatne medalje Srbije, Mišela Čosudovskog, održana 21. oktobra u sali hotela Moskva u Beogradu.

Autor ovog dvojezičnog srpsko-engleskog izdanja prof. Čosudovski, okarakterisao je agresiju kao ilegalni i kriminalni čin a njegove nosioce odgovorne za civilne žrtve, ubistvo dece, razaranje civilne infrastrukture i, kako je rekao, za nuklearni napad niskog intenziteta.

„Već početkom devedesetih godina počeo sam da istražujem ekonomske dimenzije o situaciji ovde i shvatio sam koliko je ona ključna u strateškom i vojnom pogledu”, rekao je profesor Čosudovski na početku svog izlaganja. On je ukazao na to da je NATO kategorički tvrdio da je cilj bio sačuvati živote, ali je dodao da je godinu dana posle rata posetio dečju bolnicu za koju je rekao da je bila strateški cilj tokom bombardovanja, jer su u slučaju te bolnice pogođeni generatori za struju.

O knjizi i povodom knjige govorili su prof. general u penziji, Branko Krga, general u penziji Luka Kastratović, predsednik IO Kluba generala i admirala Srbije i Živadin Jovanović, u ime Beogradskog foruma za svet ravnopravnih kao izdavača.

Izvor: Koreni / Politika Foto: Wikimedia Cretive Commons

YOU MAY LIKE