Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SW
Humidity: 41%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
59°F
55°F
50°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
39°F / 25°F
37°F / 30°F
54°F / 36°F
61°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

KAMIONDŽIJE BLOKIRALE GRANICU KANADE I SAD: Alberta do ponoći ukida kovid pasoše!

Najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade bio je zatvoren u utorak, pošto su kanadske kamiondžije blokirale nekoliko traka u znak protesta protiv pandemijskih mera vlade, među kojima je i obavezna vakcinacija kao uslov za ulazak u zemlju.

Kamiondžije su blokirale most Ambasador koji povezuje Vindzor u Kanadi i Detroit u Mičigenu, SAD. Kanadska policija je saopštila da je bio blokiran i prelaz u Alberti.

“Nastavljamo da radimo na rešavanju ovog pitanja kako bismo mogli da obezbedimo protok robe preko mosta”, rekao je kanadski ministar za javnu bezbednost Marko Mendićino.

Oko 75 odsto ukupnog izvoza Kanade ide u SAD, a preko mosta Ambasador dnevno prođe i do 8.000 kamiona.

Vlasnik mosta, kompanija Internešenal bridž iz Detroita, saopštila je da međunarodni transport preko mosta mora što pre da se obnovi.

Kanadske kamiondžije već dve nedelje protestuju i u Otavi, glavnom gradu, gde je proglašeno vanredno stanje u nedelju. Slični protesti organizovani su u Vankuveru i Torontu.

Policija je saopštila da su demonstranti odlučni da ostanu u centru Otave i da ne prekidaju blokadu.

Šef policije u Otavi Stiv Bel upozorio je i da se u polovini od 418 vozila, koja učestvuju u blokadi, nalaze i deca i da su zabrinuti za njihovo zdravlje zbog hladnoće, buke, ugljen-monoksida i nedostatka sanitarnog čvora.

Kanadski sudija je ranije izrekao zabranu kamiondžijama da koriste sirene, koje su pravile stalnu buku i remetile život stanovnika centra grada.

Demonstrante su podržali konzervativci i u Kanadi i u SAD, a među njima je i bivši američki predsednik Donald Tramp koji je kritikovao Trudoa zbog obavezne vakcinacije.

Kanadski premijer Džastin Trudo je u parlamentu rekao da “protesti moraju da prestanu”. Ponovio je i da će vlada nastaviti da se “oslanja na nauku”, odgovarajući na pitanje poslanika da li će ukinuti pandemijske restrikcije.

Istovremeno, kanadska savezna država Alberta najavila je ukidanje kovid pasoša do ponoći.

Premijer Alberte Džejson Кeni najavio je da će brojna ograničenja vezani za kovid prestati da važe. Među merama koje će biti ukinute su i kovid pasoši, odnosno naredbu o neophodnom dokazu o vakciniciji za ulazak u različite objekte.

Ovo je prvi deo plana za ukidanje većine kovid mere u tri koraka do kraja februara. Odluka je doneta tokom trajanja masovnih protesta širom Кanade protiv vladinog odgovora na pandemiju.

“Sada je vreme da počnete da učite da živite sa kovidom“, rekao je Кeni i dodao: “Ova ograničenja su dovela do strašne podele. Ne možemo zauvek ostati u pojačanom vanrednom stanju. Moramo da počnemo da se lečimo.”

Ranije u utorak, Keni je obećao da će se “boriti” protiv obavezne vakcinacije za koju se zalaže kanadski premijer Džastin Trudo.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Good Morning America

YOU MAY LIKE