Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 10mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
45/39°F
43/34°F
43/34°F

Published 2 godine ranije

By admin

KALIFORNIJA UVODI OBAVEZNU VAKCINACIJU DECE: Mališani odlučuju bez pristanka roditelja!

Novi zakon u Kaliforniji mogao bi da omogući deci da se vakcinišu protiv bolesti uključujući i COVID-19 bez pristanka njihovih roditelja.

Trenutno deca uzrasta između 12 i 17 godina moraju da poseduju dozvolu roditelja ili staratelja kako bi bili vakcinisani.

Kalifornijski poslanik Ričard Pan, poznat po tome što se zalaže za oštrije antikovid mere u školama, predložiće večeras zakon kojim bi svi đaci trebalo da se vakcinišu.

Pan, senator iz Sakramenta, predložiće nacrt zakona kojim bi svi đaci od pete godine do 12. razreda morali da budu vakcinisani, preneo je Los Anđeles tajms.

– Moramo da osiguramo da škole budu bezbedne, tako da roditelji budu bezbedni kada šalju decu u školu. I moramo da držimo škole otvorenim – rekao je Pan, koji je pedijatar po profesiji.

Njegov predlog je drugi veliki zakon koje su objavile demokrate ove godine, a koje su formirale radnu grupu prošle nedelje koja treba da se fokusira na povećanje vakcinacione stope i smanjenje dezinformacija.

U četvrtak je senator Skot Viener iz San Franciska predstavio Senatu zakon 866, koji bi dozvolio deci od 12 godina i starijima da se vakcinišu, bez roditeljskog pristanka ili znanja.

LA tajms navodi da se očekuje da će Panov predlog naići na jak otpor grupa koje se protive obaveznoj vakcinaciji i onih koji smatraju da takvu odluku moraju doneti roditelji.

– Trebalo bi da imamo razgovor o tome šta je najbolje za našu decu i šta je najbolje za bezbednost škola – kazao je Pan.

Kalifornija je već zahtevala od svih đaka u javnim i privatnim školama da prime antikovid vakcinu, međutim taj zahtev, koji je objavio guverner Gevin Njusom prošlog oktobra, ne može da stupi na snagu dok Agencija za hranu i lekove (FDA) potpuno ne odobri vakcinu za decu stariju od 12 godina.

Trenutno, vakcina Fajzer/Bionteh ima puno odobrenje za decu od 16 godina i stariju, a za decu od pet do 15 godina vakcina je odobrena samo za hitnu upotrebu.

Njusomova uredba o obaveznoj vakcinaciji je ograničena za razrede od 7. do 12. i ima jednu “rupu”: kada se vakcina potpuno odobri, roditelji bi mogli da se pozovu na lična uverenja i da izbegnu da njihova deca budu vakcinisana.

Međutim, Panov predlog ide mnogo dublje nego Njusomove uredbe o obaveznoj vakcinaciji, a kojom je trebalo sva deca od 5. godine do 12. razreda da se vakcinišu od 1. januara.

Panov predlog bi zahtevao vakcinaciju čak i ukoliko Fajzerova vakcina ostane samo za hitnu upotrebu za decu od pet do 15 godina, iako Pan kaže da bi na toj formulaciji “moglo i dalje da se poradi”.

Izvor: LA Times Foto: Printscreen / Youtube @Rush University System for Health

YOU MAY LIKE