Chicago
14°
Cloudy
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: 0°F
Wind: 12mph NW
Humidity: 52%
Pressure: 30.43"Hg
UV index: 1
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 23:42

By admin

KAKVO DETE: Devojčica iz Niša ima samo 6 godina i trostruko više svetskih nagrada za violinu!

Iako ima samo šest godina, violinistkinja Emilija Anastasijević iz Niša prvo mesto do sada je osvojila čak 18 puta.

Iako ima samo šest godina, violinistkinja Emilija Anastasijević iz Niša prvo mesto do sada je osvojila čak 18 puta, kako na domaćim, tako i na svetskim takmičenjima u ovom instrumentu. Kaže da je violina čini srećnom, pa ne čudi lakaća kojom savladava i najsloženije kompozicije Vivaldija ili Dvoržaka.

– Ja volim da vežbam da sviram violinu, zato što mnogo volim taj instrument, zato što mi se sviđa taj zvuk. Volim i klavir, saksofon, i trubu, ali posebna mi je violina. Uživam da vežbam, nije mi teško, ne treba mi puno da naučim novu pesmu – priča nam ova malena violinistkinja.

Njena profesorka violine Ljubica Simonović Veličković kaže da za 23 godine, koliko radi taj posao, još nije srela sa takvim detetom.

– Emilija potiče iz muzičke porodice, a u četvrtoj godini je zavolela violinu i počela da pohađa časove. Dve godine kasnije svira kompozicije koje su po programu i za srednjoškolce, završila je prvi razred niže Muzičke škole, a među omiljenim kompozitorima joj je Vivaldi. Ona je krenula da svira sa četiri godine. NIje bilo tu nikakve dileme da li može ili ne može, Emilija je jako brzo prihvatila sve izazove koje smo krenuli da radimo, nema tu mnogo velike filozofije, kada vi imate jedno muzikalno dete za ovaj posao, po meni nije samo muzikalnost, tu mora da postoji i intelekt, znači ta muzička inteligencija, jedna širina, drugo ona ima tu memoriju, nezamislivo za dete sa šest godina – priča ova profesorka.

-Ne sumnja da će se ime Emilije Anastasijević tek pominjati, kako kod nas, tako i svuda u svetu. Emilija je veoma uporna, pa kaže da uvek mora da uradi ono što je počela, a sama predlaže i kompozicije. Ja sam 23 godine u ovom poslu i zaista se nisam srela sa ovakvim detetom – dodaje ona.

Iako ima šest godina Emilija se takmiči u kategoriji do devet godina.

Izvor: 24sedam Foto: Printscreen YouTube / Južne vesti

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!