Chicago
25°
Sunny
7:02 am5:05 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 14mph SW
Humidity: 44%
Pressure: 30.36"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
30/0°F
10/7°F
36/32°F

Published 7 days ago

By Serbian Times

“KAKVI LJUDI OVO RADE?”: Srpska groblja na Kosovu preorana, oskrnavljena, pretvorena u smetlište!

Srbi na Kosovu i Metohiji – gde mogu i gde je bezbedno – izašli su na pravoslavna groblja na Zadušnice. Groblja u gradovima su pred zimske zadušnice delimično očišćena, čime su tragovi oštećenih i porušenih spomenika – postali vidljiviji. Posleratne vlasti na Kosovu pokazale su veliku nebrigu prema prasvoslavnim grobljima. Osim što su zapuštena, malo je grobalja koja nisu oskrnavljena.

Istoričari i istraživači, zabeležili su reči francuskog maršala Ferdinanda Foša: “Otadžbina – to je zemlja, to su grobovi. Narod koji izgubi sećanje, prestaće da postoji”.

Na prištinskom pravoslavnom groblju sahranjeni su pali francuski vojnici u Prvom svetskom ratu: Spomenik, podignut njima u čast i iznad njega francuska zastava stoje nedirnuti.

Nekoliko destina metara dalje su stotine grobova i spomenika upokojenih Srba. Za razliku od francuskog, srpska obeležja su uglavnom oskrnavljena i porušena.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Do udara na srpska groblja dolazi nakon juna 1999. godine, po okončanju sukoba na Kosovu i Metohiji. Prištinsko groblje je jedno među hiljadu vidljivih na toj teritoriji.

Profesorka u penziji Mitra Reljić, godinama obilazi pravoslavna groblja na Kosovu i beleži njihovo stanje.

U knjizi “Srpska groblja na Kosovu i Metohiji” svedoči o uništenoj spomeničkoj i jezičkoj baštini. Beleži da je na grobljima koja su došla na udar fanatika, porušeno od 30 do 100 posto spomenika.

“Često čujemo dezinformaciju o pet-šest hiljada spomenika. To je stari podatak i verovatno je toliko stradalo spomenika u prvom naletu 1999. godine. Danas možemo govoriti sa sigurnošću da je na srpskim grobljima na Kosovu i Metohiji, porušeno, uništeno više desetina hiljada spomenika”, kaže prof. Reljić.

Srpska reč sahraniti znači sačuvati, a takvo značenje sadržano je u nazivima za groblje bezmalo kod svih hrišćanskih naroda. Nadgrobni spomenik znak je sećanja na usnule pretke.

Prema dostupnim nam podacima, počev od 1999. godine, više od 50 pravoslavnih grobalja je potpuno zatrto i ne prepoznaje im se lokacija.

Groblja – čuvari identiteta
Profesorka Reljić navodi primere preoranog groblja u Rečanima, u deponiju smeća pretvorenog, potom popločanog groblja u centru Đakovice, peskom nasutog groblja u Velikoj Reci kod Vučitrna, bez ijednog spomenika ostalog starog groblja Stojkovića u Bućanu kod Peći, koje je, treba podsetiti, bilo uključeno na listu srpskih spomenika kulture.

Primorani da napuste Kosovo i Metohiju 1999. godine, Srbi su ostavili kuće i imanja. Sa njima je otišla i zaštita grobova njihovih predaka.

“To su najbolji svedoci srpskog identiteta kosovsko-metohijskog prostora. Nema boljih svedoka. Prema tome, odgovor na pitanje zašto ih uništavaju je jednostavan. Prosto zato, da nam ponište srpski identitet kosovsko-metohijskih prostora”, navodi profesorka Reljić.

Uz veoma retke izuzetke, sva srpska groblja, seoska i gradska, u albanskom okruženju, kao i ona na rubovima srpskih naselja, bila su meta rušitelja. Ostala su čitava samo groblja koja se nalaze u dubini srpskih sela.

POVEZANE TEME:

SRBIN IZ AMERIKE DOŽIVEO HAOS U MELBURNU: Zoran nosio majicu sa slovom Z, policija ga zaustavila i ispitivala, neke i hapsila!

ZAKAZANA SEDNICA SKUPŠTINE: O Kosovu i Metohiji 2. februara!

GORELA STAMBENA ZGRADA U ČIKAGU: Stradala jedna osoba, osam povređenih!

Izvor: Rts.rs
Foto: Printscreen Rts.rs

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!