Chicago
12°
Sunny
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: 0°F
Wind: 9mph W
Humidity: 43%
Pressure: 30.42"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/3°F
10/9°F

Published 19:07

By Antonije Kovačević

KAKO SMO DOVEDENI U ZABLUDU: Da li će Marina Abramović uz prve petle primiti zlatni orden Srbije u Njujorku?

Jutrošnja informacija koju je objavio Serbian Times, da Ambasada Srbije 27. oktobra u ranim jutarnjim satima u Njujorku organizuje dodelu zlatne medalje srpskoj alternativnoj umetnici Marini Abramović izazvala je mnogo pažnje i komentara u javnosti i na društvenim mrežama.

Oni su se, istina, više podnosili na svrhu i razloge dodele državnog priznanja Abramovićevoj, nego na tajming samog događaja, oko kojeg ovaj put želimo da razjasnimo i preciziramo neke stvari.

Naime, kao što smo naveli u prethodnom tekstu, na adresu Serbian Times stigao je imejl iz Ambasade Srbije u kome se kaže sledeće:

“Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu organizuje događaj u Njujorku 27.oktobra 2021. godine od 6 do 8 sati. Prijem će biti upriličen u čast renomirane umetnice Marine Abramović kojoj će ambasador Marko Đurić uručiti odlikovanje predsednika Republike-zlatnu medalju za zasluge…”

Dodaje se, a što možete videti na dve slike (printscreena) ispod, da bi zainteresovani predstavnici medija trebali da budu na navedenoj lokaciji u 5 sati i 30 minuta, te na kraju konstatuje da svi novinari na ulazu u zgradu moraju pokazati dokaz o vakcinaciji.

Svi mi koji živimo u Americi vrlo dobro znamo da se ovde vreme, u zavisnosti od doba dana, u odnosu na to da li je u pitanju prepodne ili popodne, označava sa AM ili PM. Ukoliko se ovo ne naglasi, kao što je bio slučaj u pismu/pozivu Ambasade, obično se podrazumeva da je u pitanju jutarnji termin.

Ne bi bilo nesporazuma ni da je kojim slučajem službenica Ambasade zadržala evropske navike u službenom obraćanju, pa da je u pozivu stajalo 17.30, 18h, 20h itd. Ali nije…

Tako da smo, posle ovako sročenog poziva, imali zaista mnogo razloga da zaključimo da će prijem u Njujorku biti organizovan u cik zore, jer to je nešto što je gospođa Abramović već uradila u septembru prošle godine u Beogradu, prilikom svoje izložbe “Čistač”, kada je zakazala konferenciju za štampu u 6 sati i 23 minuta ujutru.

Umetnica je to pravdala konceptom izložbe, jer, po njenim rečima, u to vreme simbolično „čisti“ svoju umetničku karijeru.

Izvinjavamo se čitaocima zbog toga što smo, dovedeni u zabludu, i njih doveli u zabludu.

Ambasadi Srbije u Vašingtonu želimo puno sreće i više pažnje u budućem radu.

A Marini Abramović puno uspešnih izložbi i konferencija za štampu u terminima primerenim ljudima.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Youtube/Marina Abramović

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!