Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 59°F
Wind: 11mph S
Humidity: 46%
Pressure: 29.52"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 21°F
48°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 46°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

KAKO SE AMERIKANKA ZALJUBILA U NAŠU RAKIJU: Čuveni magazin objavio veliku reportažu o ‘srpskom viskiju’!

Novinarka Liza Vajstuk posetila je Srbiju i tim povodom priredila opširnu i više nego pozitivnu reportažu o omiljenom srpskom napitku – rakiji!

U tekstu pod naslovom “Da li je ovo rustično južno-evropsko piće sledeći Meskal”, Liza je svetu predstavila način na koji mlađe generacije u Srbiji pretvaraju ovo tradicionalno piće u moderni biznis koji polako osvaja svet.

“Provedete par dana u Beogradu i imate osećaj kao da je ceo grad muzej Rakije”, piše Liza na početku reportaže i objašnjava kako je čuven srpska šljivovica od nedavno postala deo UNESKO-ve nematerijalne kulturne baštine.

Svoje putovanje kroz carstvo rakije počela je posetom muzeju Rakije koji se nalazi dvadesetak kilometara od Beograda.

“Kada sam konačno stigla, dočekao me je Dejan Momčilović, direktor muzeja. Nije mu smetalo što sam zakasnila 40 minuta na naš sastanak. Kao što sam ubrzo shvatila tokom nekoliko nedelja koje sam ove jeseni provela u Beogradu, retko ko se uznemiri ako zakasniš. Srbi su usavršili veštinu sedenja i razgovora — bilo uz kafu, čaj, burek, specijalitete ili rakiju. Ako zakasniš, ti si na gubitku”, piše Vajstuk.

U tekst se ističe kako se rakija u Srbiji proizvodi bar od 15. veka, ali i da su Srbi tek nedavno zaista shvatili kakvo bogatstvo rakija predstavlja i koliko lako može da uspe u svetu.

Novinarka je u Beogradu probala čitavu paletu rakija – viljamovku, kajsijevaču, dunjevaču – ali tek kada je otišla u selo, kako kaže, shvatila je zašto je ovo piće toliko važno u Srbiji.

Prilikom posete Šumadiji i planini Goč, Vajstuk je svratila do destilerije Tok, gde se lično uverila da je ovo mesto praktično tačka hodočašća za sve istinske ljubitelje rakije. Tu je razgovarala se Ljubom Uroševićem, čovekom kojeg opisuje kao “džedaj gospodara” rakije, zbog njegove sposobnosti da kušanjem prepozna tačno odakle dolaze šljive od kojih je rakija napravljena, koliko je stara, kao i druge karakteristike.

PROČITAJTE VIŠE:

Ljubin posao su sada nasledili sinovi Jovan (27) i Ivan (43) koji su odlučni da sačuvaju očevu zaostavštinu.

“Ljuba je živa legenda. Kada je otišao u penziju došao je na Goč i sada ljudi putuju ovde da ga ispituju (u vezi rakije). Profesori ga zovu da pravi prezentacije. On ima neverovatno znanje o proizvodnji i čuvanju rakije, ali nije mu u prirodi da se hvali. On je zaista vuk samotnjak”, ispričao je Jovan za Daily Beast.

ONI PROIZVODE YEBIGA RAKIJU: Ljuba Urošević sa sinovima u destileriji “Tok”

Ljuba i njegovi sinovi takođe prave Yebiga, šljivovicu koju su razvili za Bila Goulda, koji je bio na turneji po Evropi sa svojim bendom “Faith No More” 1990-ih kada se zaljubio u rakiju. Frustriran što nije mogao da kupi kvalitetnu šljivu u SAD, osnovao je sopstvenu za uvoz. Trenutno se prodaje u osam američkih država i na mreži. Poslednjih godina je učestvovao u branju šljive, učeći od Ljube kao i Jovan i Ivan.

U ovoj destileriji, američka novinarka doživela je nešto čega će se ceo život sećati. Dobro, možda se neće baš jasno sećati…

“Jednostavan obilazak i degustacija koje sam planirala za svoju posetu tog utorka u oktobru pretvorili su se u celonoćne bahanalije u udobnoj kabini sa kuhinjom preko puta destilerije. Ljiljana, majka porodice, iznosila je jelo za jelom. Prekinula nas je poseta Igora, lokalnog šumara i medveda od čoveka koji je stigao sa poslužavnikom pretrpanim pršutom od divlje svinje i kobasicom od jelena, obe napravljene od životinja koje je lovio. Kako je noć tekla, rakije (koje smo pili) su bile sve starije i starije. Ljuba je izneo šljivovicu staru 10 godina, pa jednu od 15 godina, pa na kraju dvadesetogodišnjakinju, svaka medenija i sa punijim ukusom od prethodne”, piše impresionirana novinarka.

POVEZANE TEME:

IZ SRBIJE, S LJUBAVLJU: Rakija ‘Yebiga’ proglašena za najbolje novo žestoko piće godine u SAD!

RAKIJA KOJA JE ODUŠEVILA AMERIKU: “Yebiga” se proizvodi od najboljih srpskih šljiva i godinama dobija visoke ocene na takmičenjima

SVE JE LAKŠE POSLE ČAŠE YEBIGA RAKIJE! Brazilski plesači i muzika 1980-tih na ludoj žurci Serbian Times i Chicago Events u Čikagu! (FOTO + VIDEO)

Kako objašnjava, u Ljubinoj destileriji proizvodi se i rakija “Yebiga”, koju basista slavnog benda Faith no more izvozi u Sjedinjene Države.

“Oduševilo me je to što sam provodeći vreme u Beogradu viđao mlade ljude zainteresovane za ono što su njihovi dedovi pravili. Sve više sam razgovarao o poreklu i metodu pravljenja rakije. Rakija je spremna za međunarodnu slavu”, zaključio je Bili.

Celu reportažu možete pročitati na linku OVDE.

POVEZANE TEME:

SAMO ŠLJIVU KOJU BI STAVIO U USTA STAVLJAŠ U KAZAN: Cane je srpsku rakiju odveo u svet, njegova “ljuta” poslata je u Unesko (FOTO)(VIDEO)

NAPRAVIO ŠLJIVIK ZA PONOS: Mladen živi u Londonu, a u rodnom selu proizvodi najčuveniju srpsku rakiju! (FOTO)

RADOMIROV SRPSKO-AMERIČKI SAN: U SAD je vlasnik 18 rudnika, a u Srbiji pravi rakiju!

Izvor: Serbian Times
Foto: Serbian Times (Pixabay)

YOU MAY LIKE