Connect with us

Srbija

KAKO JE NEMAČKI ANTROPOLOG PROSLAVIO HOMOLJSKE RUSALJE: Dubočke padalice, žene koje su u transu predviđale budućnost (FOTO) (VIDEO)

Published

on

Priča se da su predvidele početak Velikog rata, ubistvo kralja Aleksandra, velike suše i nerodne godine...

Leta pre osam decenija, 1939. godine, u Beograd je stigao naučnik svetskog glasa, nemački etnolog i antropolog dr Kipers Sonenberg čija su otkrića izazvala senzaciju

To što je antropolog imao samo jednu nogu nije ga sprečavalo da mnogo vremena provodi na terenskim istraživanjima, pa je i u našim krajevima u toku višemesečnog krstarenja prikupio “materijal za koji veruje da će u naučnom svetu izazvati veliku senzaciju”, čitamo u novinama onog vremena.

ŽENE SVEDOČILA ČINU PADANJA U TRANS: Kalina iz Duboke bila najstarija padalica

Gospodin Kipers Sonenberg objavljuje sa svojih putovanja po Jugoslaviji stalne štampane biltene, u kojima sebe na naslovnoj strani naziva ‘Jednonogim’. Jednonogi putuje na čelu jedne prave male ekspedicije, koju sačinjava još i njegova ćerka gospođica Hajmtrot Kipers, zatim specijalna fotografkinja gospođica Eva Kim i naučnikov sin mladi gospodin Kipers” – predstavljaju novine ekspediciju koja je proputovala veliki deo zemlje, tragajući za neobičnim verovanjima i običajima.

Ekipa dr Kipersa zadržala se vrlo dugo na Homolju, gde je ovaj nemački naučnik u prvom redu ispitivao misteriju Duboke. Padavice iz Zvižda, po mišljenju dr Kipersa, predstavljaju jedan problem prvog reda.

Nemački naučnik složio se sa dr Radovanom Kazimirovićem, našim poznatim ispitivačem zagonetnih pojava u narodu, da u slučaju dubočkih padalica nije posredi nikakav medicinski kompleks, već da se ovde radi o pojavama metapsihičkog karaktera” – čitamo u tekstu u kome se dalje navodi i kako je dr Kipers objavio “celu jednu biblioteku o svojim ispitivanjima Balkana”.

Od dr Kipersa saznajemo kako su rusalje, kao praktično neobjašnjiv fenomen, na Duhove, proricale. Priča se – naveo je on – da su predvidele početak Velikog rata, ubistvo kralja Aleksandra, velike suše i nerodne godine.

Posrednice između živih i duša umrlih

Kipers i Kazimirović su, očigledno, delili fascinaciju “tajnom rusalja”, o čemu su razgovarali i tokom zajedničkih susreta (jedan od njih ovekovečen je i fotografijom u knjizi dr Kazimirovića “Čaranje, gatanje, vračanje i proricanje u našem narodu – prilog ispitivanju tajanstvenih duhovnih pojava”, objavljenoj 1940. godine u Beogradu). Dr Radovan Kazimirović je upravo tokom 1938. i 1939. bio prisutan tokom “padanja u zanos” rusalja o Duhovima, u Dubokoj (ime sela prvi put je zabeleženo na jednoj mapi iz 1723. godine), opština Kučevo (danas Braničevski okrug), o čemu je pisao u nekoliko navrata u beogradskom “Vremenu”, ali i u svojoj knjizi.

Kazimirović piše: “Za vreme transa i one su kao mrtve. One ni najmanje ne reaguju na ubod igle, koje je, u mom prisustvu vršio dr Milorad Dragić, poznati ispitivač narodnog života. I dosadašnji ispitivači su stalno vršili te opite, ali iluzorno, jer je telo rusaljke zaista neosetljivo.

“Međutim, naše rusaljke svojim duhovnim očima (jer su telesne mrtvački zatvorene) vide ono što mi obični ne vidimo! Medicina ne priznaje vidovitost u tim slučajevima, dok nekromantiju sasvim odriče. Sve ono što ličnosti u transu vide, ona smatra kao ‘buncanje’, ‘halucinacije’, kao ‘plod pomućene svesti’. Međutim, čuvene rusaljke dolaze u transu i do čudnog dara proricanja.

Kazimirović opisuje prizore kojima je tu i sam prisustvovao: “Tajanstveno padanje počinje strašnim krikom i padalice u taj trenutak padaju na ledinu potpuno obeznanjeno. Prekidaju vezu sa ovim svetom i stupaju u kontakt sa drugim sferama i zagrobnim životom. Tada duh rusaljke (padavice) kao da stranstvuje, putuje na onaj drugi svet. Veza duha sa telom tada je minimalna. Telo je potpuno neosetljivo. Žena je za 99 posto mrtva i 1 posto samo u životu.

JECAJI KARABA IMAJU ČAROBNU MOĆ: U trans “padaju” uz muziku

Pozivaju mrtve i proriču

Čuvena je Kalina iz Duboke najstarija i najčuvenija rusaljka u Zviždu. Ona četrdeset godina “pada” stalno, drugog i trećeg dana Duhova. Ranije je “padala” i po dvaput dnevno.

Kalina je 1916. prorekla u transu ‘da će Bugari otići iz Duboke kao što su i došli, i da će Srbi ponovo zavladati ovim krajevima…’

Da je Bugari ne bi ubili, nju su za vreme transa odneli u opštinsku sudnicu, gde je i proricala.

U ritualu se velika i misteriozna moć oduvek pripisivala i muzici. Mnogi su došli do zaključka da jecaji karaba, narodnog duvačkog instrumenta, imaju gotovo čarobnu moć.

O karbaševoj muzici Kazimirović beleži: „Možda ti svirači i žalosni jecaji karabaša rusalji u transu izgledaju kao zvuci koji dopiru sa neke više sfere, kao muzika duhova“.

IZVOR: Novosti magazin FOTO: Printscreen

Advertisement