Chicago, IL
59°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 20mph W
Humidity: 67%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 1
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
59°F
57°F
57°F
55°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
52°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

KAKO JE NASTAO “BALKANSKI ŠPIJUN”: Legendarni film snimljen je po istinitoj priči, otkriva njegov scenarista

Film “Balkanski špijun” snimljen je davne 1984. godine, a svake godine po nekoliko puta se reprizira na malim ekranima. Kao što je poznato, iza scenarija stoji čuveni Dušan Kovačević, koji neretko priča o tome kako je došao na ideju da napiše scenario koji je već 37 godina toliko popularan.

Krenuo je na put u Ameriku, vratio se, a onda je shvatio da mu je neko obio stan i imao je prilike da događaje iz ličnog života prenese na papir, a potom i film

INSPIRACIJA IZ PRIVATNOG ŽIVOTA: Dušan Kovačević pretočio lično iskustvo u legendarni film

– Pre nego što ću poleteti na put za Ameriku, zvoni mi neko na vrata stana. Mlađi čovek, zbunjen je, neprijatno mu je, ja ga pustim da uđe, sedne… Kaže Mi znamo da putujete u Ameriku. Rekao mi je da zna gde sam bio, s kim sam se viđao. Vi ćete tamo sresti neke ljude koji su problematični, pa bismo mi voleli, ako budete imali nekih neprijatnosti, ne zbog nas, nego zbog vas, da nam se javite, pa da dođete, da nam kažete, kako bismo mi videli o čemu se radi. Rekao mi je odakle je, da je završio Pravni fakultet, pa je primljen u policiju. Na kraju ustaje, malo mu je neprijatno, ali diskretno ostavlja vizit kartu – ispričao je u jednoj televizijskoj emisiji pre nekoliko godina Kovačević, a potom dodao:

ORAO PAO: Bata Stojković i Zvonko Lepetić u sceni iz filma “Balkanski špijun”

– I dok putujem ja razmišljam šta bi se desilo čoveku koji ima osećaj krivice? Šta bi se desilo nekome ko ima dosije? Šta bi se desilo nekome ko je bio u policiji ili ko se plaši? Ili šta bi se desilo čoveku koji želi da radi? To je poziv na saradnju. Tako i počinje “Balkanski špijun”. Oni pozovu čoveka na razgovor, on se uplaši. Da bi dokazao da je lojalan, a već je bio i prošao torturu, počinje da radi i ono što ne treba da radi. Na tome je funkcionisala cela ta priča – objasnio je slavni scenarista.

Međutim, kada se vratio iz Amerike zatekao je stan koji je bio obijen.

– Kada sam se vratio, čekam me brat i kaže mi nećeš moći odmah da uđeš u stan. Pitam šta je bilo? Kaže – stan je obijen. Blombiran je, treba da dođe policija da ustanovi tragove. Dolazi policija, ne nalazi ništa ozbiljno ukradeno, ispreturane neke stvari i tako dalje. Zanimljivo je, pre nego što sam krenuo na put nestao mi je jedan sat koji je veoma vredan, to je bila prva generacija, odnosno serija tih satova. Čak i taj koji ga je uzeo iz policije, on ne zna šta je uzeo. Pošto sam pre puta otvorio flašu viskija, ustanovio sam da je cela bila popijena. Imali su fino vremena da se opuste i da rade. Ispreturali su tekstove, nešto su tražili. Tako počinje “Balkanski špijun”, pozivaju čoveka na razgovor, on se uplašio, da bi dokazao da je lojalan, a već je bio i prošao torturu, počinje da radi i ono što ne treba. Na tome je funkcionisala cela ta priča – rekao je Kovačević za medije.

https://www.youtube.com/watch?v=tHuMJ4GNJEg

Izvor: Informer Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE