Connect with us

Dijaspora

KAKO DOBITI AMERIČKE IZBORE ISPOD SRPSKE ŠATRE: Demokrate i republikanci jurili glasače na Serb Festu u Čikagu! (VIDEO)

Published

on

Proteklog vikenda u porti Crkve svetog vaskrsenja Hristovog u Čikagu održan je tradicionalni, a ove godine i jubilarni, 30. po redu Serb Fest, festival srpske tradicije i kulture.

Domaćini, parohijani crkve, svoje su goste dočekali kako dolikuje. Nije manjkalo tradicionalnih specijaliteta sa roštilja, mnogi su jagnjići i prasići tih dana otplesali svoj poslednji ples na ražnju, a vredne domaćice su se potrudile da spreme bogatu trpezu punu domaćih pita, torti, kolača i palačinaka.

RECEPTI S KOLENA NA KOLENO: Nekoliko generacija Srpkinja pripremalo poslastice za goste Serb festa

Da ne ispadne da se samo jelo i pilo, valja istaći da je organizovan i lep kulturno zabavni program. Bilo je tu svega… Narodne muzike, one tradicionalne i one malo modernije, trošilo se grlo uz tamburaške orkestre, a ko voli tradiciju mogao je da uživa u nastupu folklornih grupa.

Američka politika na srpskom festivalu

Ovogodišnji Serb Fest bio je specifičan i po velikom interesovanju lokalnih američkih političara, pa smo tako među gostima videli i demokratu Mariju Papas, ministarku finansija Okruga Kuk, njenog stranačkog kolegu Džesija Suareza, bivšeg poslanika iz Prvog distrikta Čikaga, kao i Gerija Rabajna, verovatno budućeg republikanskog kandidata za guvernera na izborima koji će biti održani sledeće godine.

SRBI VIŠE VOLE REPUBLIKANCE: kandidat za guvernera Geri Rabajn sa Ivanom Milano (Chicago Events)

Šta je tu posredi, poštovanje prema brojnoj srpskoj zajednici na ovim prostorima ili predizborna kampanja, teško je sa sigurnošću reći. A verovatno je u pitanju i jedno i drugo. Jer, bez poštovanja neće biti ni glasova.

Gospodin Rabajn je iskoristio priliku da se obrati okupljenima, da u par rečenica kaže nešto više o svojoj politici, a pre toga je, naravno, morao da ispoštuje srpske običaje i da potegne jednu ljutu. Srbi, koji su u poslednje vreme više naklonjeni Republikanskoj partiji, aplauzima su pozdravili priču o manjim porezima i povoljnijim uslovima za one koji se bave biznisom.

Među gostima Serb Festa bio je generalni konzul Republike Srbije u Čikagu, Damjan Jović, koji je iskoristio priliku da predstavi novog vicekonzula, Aleksandra Milića, koji je pre nekoliko dana preuzeo dužnost, a ovo mu je, kako kaže, bila prvi medijski nastup u životu.

RAZGOVOR UGODNI: Generalni konzul Damjan Jović sa vladikom Longinom

Ko se boji korone još…

Paroh crkve svetog vaskrsenja, otac Darko Spasojević, podelio je sa nama utiske o ovogodišnjem festivalu, o njegovoj kulturnoj, duhovnoj, ali i političkoj dimenziji. Organizatorka ovogodišnjeg Serb Festa Jelena Stojaković primala je čestitke za besprekornu organizaciju, a bila je zadužena i za davanje izjava.

PAROHIJSKA ISTORIJA ZA PONOS: Gospođa Danica Trailović, kustos izložbe koju su pripremile Jelena Stojaković, Sandra i Lora Luburić

Duhovni pokrovitelj festivala bio je vladika Longin, koji je na skup došao sa parastosa koji je u susednoj Indijani služen žrtvama Oluje. Urednik USA Antonije Kovačević u razgovoru sa vladikom dotakao se nekih aktuelnih tema, poput dolaska patrijarha Porfirija u Ameriku, tačnije u Eparhiju na čijem je čelu.

Uostalom, pogledajte najzanimljivije detalje koje je ekipa Serbian Times i Serbian News USA snimila za tri dana festivala…

Za kraj i malo statistike.

Za tri dana, koliko je trajao, trideseti Serb Fest je posetilo rekordnih 15.000 ljudi, a ova impozantna brojka govori o dve stvari. Pod jedan, Srbi se ne plaše korone. I pod dva, ljudi su se uželeli druženja.

Sledeće godine, nadaju se svi, pandemija će biti samo ružna prošlost i deo istorije, a umesto takozvane nove realnosti svi ćemo se vratiti onoj staroj, dobroj, primerenijoj ljudima.

AUTOR: Antonije Kovačević VIDEO: Saša Lukić

Za više aktuelnih priča, zanimljivih reportaža i intervjua iz života srpske dijaspore zapratite (SUBSCRIBE!) Serbian News USA jednim klikom OVDE!

Advertisement