Chicago, IL
52°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 14mph S
Humidity: 90%
Pressure: 29.62"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
52°F
54°F
54°F
54°F
50°F
SunMonTueWedThu
37°F / 25°F
39°F / 30°F
39°F / 27°F
39°F / 30°F
46°F / 36°F

Published 4 years ago

By Vera

KAKO ĆE TRAMP KAZNITI IRAN: Predsednik Amerike najavljuje odmazdu za napad na Saudijsku Arabiju

Napadi na saudijsku rafineriju i skladište nafte ubacili su američkog predsednika u velike političke dileme. S obzirom da se navelike sumnja da je Iran odgovoran za napade koji su se dogodili u subotu, pred Donaldom Trampom se sada ponovo otvorilo pitanje strategije ka ovoj zapadnoazijskoj zemlji, koja je pod američkim sankcijama, piše “Volstrit žurnal”.

Tramp je podržavao saudijske vođe u njihovom ratu u Jemenu protiv Huta – koje podržava Iran, čak i kad je američka politika počela da trpi zbog ovog konflikta i ponašanja saudijskog krunskog princa Mohameda bin Salmana.

“Ima razloga da verujemo da znamo ko je krivac, kao zapeta puška smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni veruju da stoji iza ovog napada”, naveo je Tramp.

Američka administracija je već iznosila vojne pretnje Iranu, ali sada Trampu ponestaje opcija za dodatni pritisak. Iranu su nametnunte do sada najoštrije sankcije, islamska Revolucionarna garda proglašena je za terorističku organizaciju, a dodatni izazov se pojavio nakon što je Tramp pre nedelju dana otpustio nacionalnog bezbednosnog savetnika Džona Boltona.

Bolton je bio glavni arhitekt iranske strategije i treći bezbednosni savetnik koji je napustio Belu kuću od 2017. Državni sekretar Majk Pompeo pristalica je maksimalnog pritiska na Iran, otkako su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma. On se često sukobljavao sa Boltonom i sada se očekuje da će zatalasati spoljnu politiku više nego ikad pre otkako je prešao na funkciju sekretara iz Centralne obaveštajne agencije.

Pompeo je u subotu isporučio prvu reakciju SAD na napade na saudijsku rafineriju. On je za incident okrivio Iran i rekao da nema dokaza da su napadi došli iz Jemena, iako tamošnji Huti tvrde drugačije.

“Pozivamo sve nacije da javno i nedvosmisleno osude iranske napade. SAD će sarađivati sa partnerima i saveznicima da obezbede da energetsko tržište ostane dobro snabdeveno, dok se Iran drži odgovornim za svoju agresiju,” naveo je Pompeo na “Tviteru”.

“Tvitom” se oglasio i Tramp, koji je rekao da su SAD “zapete kao puška” koja samo čeka da čuje ko je odgovoran za napade.

“Ima razloga da verujemo da znamo ko je krivac, kao zapeta puška smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni veruju da stoji iza ovog napada”, naveo je on.

Tramp je takođe odobrio korišćenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nakon napada koji je umanjio svetsku proizvodnju za pet odsto i povećao cene nafte više od 19 odsto rano jutros, nakon čega je taj skok bio oko 10 odsto.

Napad na bazu dronova bila bi jedna mogućnost, kao i ograničeni napad na iranska naftna postrojenja, poput onog iz 1988 , poput onog iz 1988. Napad bilo koje vrste bio bi ograničen. Pre svega, napad bi bio izvršen samo u dogovoru sa Saudijskom Arabijom i drugim saveznicima.

Dok je senator Lindzi Grejem pozvao SAD da bombarduju iranska naftna polja, Trampova savetnica Kelien Konvej je juče rekla da administracija ima “mnoge opcije na stolu”.

CENE NAFTE DIVLJAJU Posle napada na Saudijsku Arabiju, nafta poskupela za 20 odsto, Tramp odobrio trošenje državnih zaliha

“Predsednik i njegov bezbednosni tim imaju mnoge opcije na stolu, posebno kad se radi o odmazdi protiv malignog ponašanja”, istakla je Konvej, dodajući da Tramp i njegovi ljudi “ne sede okolo i pričaju o tome ili formiraju komisiju”.

Nije poznato koje će to mere SAD primeniti da pojačaju pritisak na Iran. Pompeo je ranije rekao da bi se Tramp mogao sresti sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, ali su iranske vlasti opovrgle te navode.

MOGUĆE OPCIJE

Izvesno je da će američki vojni zvaničnici sada razmotriti sve opcije, među kojima i napad na Iran, da bi ih potom predstavili Trampu.

Napad na bazu dronova bila bi jedna mogućnost, kao i ograničeni napad na iranska naftna postrojenja, poput onog iz 1988. Napad bilo koje vrste bio bi ograničen. Pre svega, napad bi bio izvršen samo u dogovoru sa Saudijskom Arabijom i drugim saveznicima – posebno Britanijom, Australijom i Bahreinom, zemljama koje su deo Operacije Sentinel, pomorskih snaga koje štite brodove u Perzijskom zaljevu, piše Index.hr.

Tramp je već pokazao da je po pitanju vojnih intervencija vrlo oprezan i da preferira pregovore, a mnogo toga još uvek zavisi od Saudijske Arabije. Sutra je sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali je pitanje da li će se baviti ovim slučajem.

Tekst: Blic Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

YOU MAY LIKE