Chicago
37°
Rain Shower
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 27°F
Wind: 16mph N
Humidity: 98%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 0
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
46/34°F

Published 8 months ago

By Antonije Kovačević

KAKAV NASTUP SRBINA NA FRANCUSKOJ TELEVIZIJI: Mirković objasnio zašto se vodi rat u Ukrajini i ko vuče konce iz pozadine (VIDEO)

Jedan od medijiski najaktivnijih Srba u Francuskoj, Nikola Mirković, suosnivač udruženja “Solidarnost za Kosovo” i osnivač humanitarne organizacije “Zapad-Istok” za pomoć stanovnicima Donbasa, te autor više knjiga, među kojima ona poslednja, “Američka imperija”, je pri vrhu lista čitanosti u Francuskoj, gostovao je na jednom od dva najgledanija informativna kanala u Francuskoj, Cnews, te izazvao veliku pažnju javnosti, koja je prvi put imala prilike da čuje malo drugačiju priču o ratu u Ukrajini.

Nikola Mirković je predstavljen kao ručnjak za geopolitiku i humanitarac koji se upravo vratio iz Donbasa, a onda je usledilo pitanje o smrti francuskog novinara Frédéric Leclerc-Imhoff-a u Ukrajini. Mirković je odgovorio da se ne zna mnogo i da je tamo situacija veoma kritična, te da je jedino što se zna da ga je “pogodio geler”.

Čuveni francuski novinar Ivan Rioufol je zatim upitao Mirkovića da li bi Rusi dopustili da ga namerno ubiju i da gađaju humanitarni konvoj u kome je bio ovaj novinar. 

“Mislim da ne. Nije u njihovom interesu, ali je sve moguće u jednom ratu. Ima mnogo stvari koji izlaze iz rezona. U Francuskoj za sudske procese treba mnogo vremena, a kad je u pitanju Ukrajina odmah je određen krivac. Svaki put to su Rusi. Biće istrage, uprkos događajima i konfliktu na terenu, ali treba sačekati šta će istraga reći”, naglasio je Nikola Mirković.

Zatim mu je Ivan Rioufol postavio pitanje o njegovoj poziciji, imajući u vidu da je humanitarac u Donbasu od 2014. godine i da je “više na strani Rusa nego Ukrajinaca”. Mirković je kazao da odgovor ne može biti površan: 

“Treba podsetiti da je 2014.godine bio državni udar u Kijevu. Nakon tog državnog udara, otpočeo je građanski rat. Prvi rat nije između Rusa i Ukrajinaca već između samih Ukrajinaca. Ukrajinaca koji su bili iza državnog udara 2014. i onih Ukrajinaca koji su najviše na istoku i jugu zemlje i koji su bili protiv tog državnog udara. Ovi drugi su odlučili da uzmu sami stvari u svoje ruke i da organizuju referendum o autonomiji. 2014.godine vojska Ukrajine napada Donbas i sprečava ih da sprovedu referendum. Svedoci smo užasnih scena koje se mogu videti na društvenim mrežama i od tog trenutka ja sam se angažovao. Ja sam za mir u Evropi. Rusi i Ukrajinci su braća Evropljani. Ja sam rođen kao Jugosloven i znam šta znači rat. Bio sam već u ratnim zonama. Ja sam za mir. Ali kada sam video šta se dešava 2014.godine, rekao sam da je veoma opasna igra vođena od strane Amerikanaca koji su bili iza državnog udara u Kijevu”.

Posle njegove poslednje rečenice je upitan kako može reći da je državni udar orkestriran od strane Amerikanaca. 

“Oni se sami time hvale. Victoria Nuland, bivši državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, je priznala da su platili više od 5 milijardi evra da bi doneli ‘demokratiju’ u Ukrajini. Videli smo kako je Victoria Nuland na trgu Majdan ohrabrivala demonstrante”, rekao je Mirković.

Ivan Rioufol je zatim napomenuo da to znači da ne treba da se donese demokratija zemlji koja je ne poznaje, na šta je srpski analitičar odgovorio da je u jednoj suverenoj zemlji “to zabranjeno poveljom Ujedinjenih nacija.

Ali Amerikanci od kad postoje ne prestaju da ulaze u različite zemlje čim se ne slažu sa politikom koja se vodi u nekoj zemlji. SAD je postala ekspert sa finansiranje, preko organizacija ‘legalnih udruženja’ da bi preokrenuli lokalnu populaciju kako bi postavili vladu koja im je bliska”.

Naglasio je da postoji dokazni snimak razgovora Victorie Nuland i ambasadora SAD-a 2014.godine u Ukrajini, Geoffrey Pyatt-a, koji odlučuju početkom februara 2014. godine “koga će staviti na čelo vlade u Ukrajini” iako legalno izabrani predsednik još uvek nije bio proteran. 

“Ne kriju se. To je američka politika i pozivam vas da čitate mnoga dela o istoriji upravljanja Sjedinjenih Američkih Država. Znamo o Koreji, Vijetnamu, Iraku, Avganistanu, gde su oni doneli demokratiju”, nastavio je Mirković.

Novinar ga je zatim upitao da li mešanje SAD-a opravdava rusku agresiju na šta je Srbin odgovorio “naravno da ne”, ali da treba objasniti situaciju i kako je do svega ovoga došlo jer ljudi misle “da je rat počeo u febuaru 2022.godine”.

Naglasio je da Amerika želi da isključi Ukrajnu iz ruskog uticaja i dodao da na istoku i jugu Ukrajne žive rusofili koji se izjašnjavaju kao Ukrajinci ali su bliži Moskvi nego Amerikancima.

Voditeljka je zatim napomenula da su ti rusofili sada posle početka sukoba svi iza Ukrajinske zastave na šta je Nikola Mirković rekao da nije tačno jer su oni podeljeni. On je citirao nekoliko poznatih američkih stručnjaka koji su saglasni da do rata ne bi došlo da Amerika nije želela da Ukrajinu izvuče iz ruskog uticaja.

Nikola Mirković je rekao da nije anti-Amerikanac i da ima mnogo pozitivnih stvari tamo i da je čak živeo u Americi. Ali, dodao je da je bilo ratova koje koriste Sjedinjene Američke Države a koji ne idu u prilog Francuskoj i Evropi. Nikola Mirković je upitao da li francuska deca žele da ginu za ukrajinske gradove, a zbog Amerikanaca. 

Objasnio je da je Francuska indirektno u ratu protiv Rusije, pomažući Ukrajini vojno.

“Osam godina kako idem u Ukrajinu i poznajem dobro situaciju”, rekao je Nikola Mirković.

Naglasio je da treba da se čuju obe strane kako bi se stvorila realna slika o sukobu. Prigovorio je političarima u Francuskoj što nemaju vokabular koji bi vodio ka miru već naprotiv, sve se više podgrejava situacija:

“Ako hoće rat, neka prekinu njihove mitinge i neka idu da se bore”, direktno se obratio vodećim francuskim političarima. Precizirao je da je njegov govor – govor mira i da je odlazeći u Donbas video mnoge unesrećene, ne pitajući da li su Ukrajinci ili Rusi.

Onda je na napomenu voditelja da se protivi napadu na demokratsku zemlju, Nikola Mirković precizirao da je Ukrajina ogrezla u korupciji i da je ne treba predstavljati kao neku demokratsku zemlju.

Na pitanje o ulozi Evrope u ukrajinskom sukobu Srbin je odgovorio da Evropi znači mir i da nije dobro to što Ursula van der Lejn sakuplja novac kako bi Ukrajincima slala oružje. “Evropa je odsutna u ovoj priči”, dodao je rekavši da se trebalo pregovarati još od 2014.godine i da se tako spreči današnja drama.

Na pitanje o poziciji Francuske Nikola Mirković je kratko odgovorio:

“Ja bih želeo da Emanuel Makron pokaže golističku poziciju u ovoj priči, da pokaže da je Francuska jedna nezavisna zemlja, da potraži interese Francuske”, i ponovio da Francusku vuku Amerikanci koji govore šta treba da se radi.

“Francuska treba da traži mir jer sve suprotno će nas dovesti do rata”, završio je svoje gostovanje Nikola Mirković.

Izvor: Svi Srbi u Parizu Foto: Youtube

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)