Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 45%
Pressure: 30"Hg
UV index: 4
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
63°F
64°F
63°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
70°F / 63°F
68°F / 50°F
59°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 41°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

INDIJANA ZABRANILA ABORTUS! Prva američka država izglasala skoro potpunu zabranu prekida trudnoće!

Parlament Indijane postao je u petak prvi u zemlji koji je usvojio novi zakon kojim se ograničava pristup abortusu od kada je Vrhovni sud SAD stavio van snage odluku u sporu Roe protiv Vejda.

Neke druge države su već zabranile abortus, zahvaljujući već postojećim zakonima koji su stupili na snagu posle odluke Vrhovnog suda, ali Indijana je prva koja je uvela novi zakon.

Ovaj zakon sada ide na ruke republikanskom guverneru Eriku Holkombu, koji još nije najavio da li će je potpisati.

Zabrana uključuje ograničene izuzetke, uključujući slučajeve silovanja i incesta, te zaštitu života i fizičkog zdravlja majke.

Izuzeci za silovanje i incest su ograničeni na 10 nedelja nakon oplodnje, što znači da žrtve neće moći da abortiraju u Indijani nakon tog perioda.

Od žrtava se ne bi tražilo da potpišu overenu izjavu koja potvrđuje napastvovanje.

Indijana je bila među prvim državnim parlamentima koje su vodili republikanci a koji su raspravljali o strožim zakonima o abortusu nakon presude Vrhovnog suda od 24. juna kojom je uklonjena ustavna zaštita za proceduru.

To je prva država koja je donela zabranu u oba doma, nakon što su poslanici Zapadne Virdžinije 29. jula propustili šansu da to postanu.

Senat Indijane odobrio je skoro potpunu zabranu glasavši 28-19, nekoliko sati nakon što su je članovi Predstavničkog doma izglasali sa 62-38.

Ova odluka izazvala je proteste, a demonstranti su upali i u zgradu parlamenta ove države, držeći parole popu: “Moje telo, moj izbor”.

Izvor: Daily Mail Foto: ABC7 Chicago

YOU MAY LIKE