Chicago
50°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 45°F
Ветар: 17mph SW
Влажност: 56%
Притисак: 29.8"Hg
УВ индекс: 2
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 5 godine ranije

By admin

KAD KRENETE NA ODMOR: Sa američkim pasošem u Srbiji do 90 dana

Ako putujete u Srbiju samo sa američkim pasošem i planirate da ostanete u Srbiji duže od tri meseca, obavezno ponesite pasoš Srbije jer ćeVam jedino u tom slučaju dozvoliti da se ukrcate na avion

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu, uoči sezone letnjih godišnjih odmora, naročito za one koji planiraju da posete Srbiju, izdao je uputstva koja im mogu biti od koristi, kako onima sa američkim pasošem, tako i dvojnim državljanima koji poseduju i putnu ispravu Srbije.

U uputstvu se između ostalog navodi:

AKO PUTUJETE U SRBIJU SA PASOŠEM SAD I SRBIJE: ako ste dvojni državljanin legitimno je da putujete u Srbiju sa oba pasoša. Na izlazu iz SAD se prijavite sa važećim pasošem SAD a na ulasku u Srbiju se prijavite sa pasošem Srbije. Ako putujete u Srbiju samo sa američkim pasošem i planirate da ostanete u Srbiji duže od tri meseca, obavezno ponesite pasoš Srbije jer ćeVam jedino u tom slučaju dozvoliti da se ukrcate na avion imajući u vidu da državljani SAD mogu da borave u Srbiji do 90 dana u periodu od šest meseci od datuma prvog ulaska u Srbiju. Imajte u vidu da lice koje ima višestruko državljanstvo smatra se državljaninom države koja mu je izdala putnu ispravu sa kojom je ušao u Srbiju. Za vreme boravka i prilikom izlaska iz Srbije stranac je dužan da koristi putnu ispravu države sa kojom je ušao u Srbiju.

NA CARINI PRILIKOM ULASKA U SRBIJU: možete uneti stvari koje su deo vašeg ličnog prtljaga. U skladu sa Carinskim zakonom,dužni ste da prijavite robu ukoliko je njena vrednost veća od 100 evra. Možete uneti novca koliko god želite, ali ako je reč o sumi iznad 10.000evra (u dinarima ili drugoj stranoj valuti),dužnost vam je da to prijavite.PRE POLASKA OBAVEZNO PROVERITI: da li vam je pasoš Srbije važeći i da li je viziran, ukoliko sa njim putujete u državu za koju Vam je viza potrebna. Takođe, da li imate druga dokumenta koja vam mogu zatražiti pogranični organi države u koju putujete, da li je potrebna vakcinacija protiv određenih bolesti, ukoliko putujete u države za koje je neophodna vakcinacija ili na tropskeili slične destinacije

PREPORUČUJEMO: da fotokopirate prvu stranicu pasoša ili lične karte, kao i da ne držite sva dokumenta na jednom mestu (ovo može biti od važnosti ukoliko se desi da izgubite pasoš ili budete pokradeni). Da se obavezno zdravstveno osigurate kod ovlašćenih osiguravajućih društava za period ukupnog planiranog boravka u inostranstvu (ovo je posebno značajno ukolikobi tokom Vašeg putovanja došlo do povređivanja ili potrebe da Vam se ukaže hitna medicinska zaštita). Takođe, na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, www.mfa.gov.rs, pronaći telefonske brojeve i elektronsku adresu diplomatsko-konzularnog predstavništva R.Srbije, najbližeg destinaciji na koju ste se uputili (možda Vam zatreba)

Možete uneti novca koliko god želite, ali ako je reč o sumi iznad 10.000evra (u dinarima ili drugoj stranoj valuti), dužnost vam je da to prijavite.

AKO VAM PASOŠ REPUBLIKE SRBIJE ISTIČE, IMAJTEU VIDU SLEDEĆE: zahtev za novi pasoš možete podneti u Generalnom konzulatu. Neophodno je Vaše lično prisustvo. Tom prilikom je potrebno da donesete postoje}i biometrijskipasoš, važeži američki identifikacini dokument kao što su zelena karta, vozačka dozvola, kao i da platite konzularnu taksu uiznosu od 80 dolara u gotovini. Pre dolaska u Konzulat, neophodno je da zakažete termin za podnošenje zahteva na telefon: 312 670 6707, lokal 108. Više o izdavanju pasoša možete naći na www.chicago.mfa.gov.rs. Imajte u vidu da je zakonski rok za izdavanje novog pasoša Republike Srbije dva meseca i da Generalni konzulat ne može da predvidi za koliko vremena će Vaš novi pasoš biti urađen i fizički dostavljen u Čikago radi uručenja. Stoga savetujemo da ne kupujeteavionske karte unapred pre nego što dobijete Vaš novi pasoš. Ako Vam pasoš Srbije važi manje od šest meseci a planirate da putujete u Srbiju preko neke od evropskih zemalja, savetujemo Vam da prethodno proverite sa avio-kompanijom da li će Vam u tom slučaju dozvoliti ukrcavanje na avion.

Avio-kompanije najčešće ne dozvoljavaju ukrcavanje u ovakvim slučajevima. Naš savet je da prethodno izvadite novi pasoš ili putujete direktnom avio-linijom iz Njujorka u Beograd. Ako Vam je pasoš Srbije istekao i potrebno je da hitno putujete u Srbiju, savetujemo Vam da kontaktirate Konzulat koji će moći da Vam izda putni dokumentkoji se zove putni list i sa kojim ćete moći da otputujte u Srbiju. To je jednokratniputni dokument koji slu`i isklju~ivo zapovratak u Srbiju. Detalji se mogu naći na veb sajtu Konzulata.

Za sva pitanja u vezi sa navedenim ili ako nameravate da podnesete određeni zahtev sugerišemo da posete sajt Generalnog konzulata: www.chicago.mfa.gov.rs, gde uvek možete naći ažurne informacije o konzularnim uslugama. Naravno, Konzulat je otvoren zasva pitanja putem telefona, elektronske pošte ili ličnim dolaskom u Konzulat u radno vreme sa strankama.

Izvor : www.nasiusvetu.com

YOU MAY LIKE