Connect with us

Srbija

KAD JE STANJE REDOVNO PODNOŽJE GOLIJE: Sneg do kukova, Dragiša na svojoj kobili krenuo na slavu

Published

on

Jedino prevozno sredstvo u ivanjičkim selima su traktor i konj, baš tako se i Dragiša probija na seosku slavu kroz selo Prilike

Čudna kolona prokrstarila je kroz ivanjičko selo Prilike. Na čelu traktor, a iza njega preko desetoro razdraganih mališna na sankama bezbrižno je uživalo u snegu, bez obzira što su snežne padavine u Ivanjici prethodnih dana napravile kolaps.

Ispod Golije i Javora stanje je redovno, sneg preko metar.

DOMAĆINSTVO U PRILIKAMA: Idilična slika u podnožju Golije

Meštani naviknuti na surove vremenske uslove, pripremili su zalihe hrane, da ne bi po dubokom snegu morali da idu do najbliže prodavnice, udaljene nekoliko kilometra – peške.

Mi smo na ovo navikli, nekad je bilo još gore nego sad. Nekad nismo celu zimu mogli da siđemo do grada, sada se putevi čiste i bolja je mehanizacija

“Mi smo na ovo navikli, nekad je bilo još gore nego sad. Nekad nismo celu zimu mogli da siđemo do grada, sada se putevi čiste i bolja je mehanizacija”, kaže Dragiša Mitrović i priseća se kako je čišćenje snega izgledalo nekad u njegovom selu.

SNEG NA IVANJICI Kola služe samo za ukras

Prvo je išao konj, a onda nas tridesetoro je prtilo sneg koji je često bio i preko kuka. I sada kad imam automobil, kad je zima svuda idem konjem, jer on može da prođe svuda i za njega nema nikavih prepreka”, rekao je Dragiša koji je sa svojom kobilom Milkom krenuo na seosku slavu.

“Ako se i popije i po neka kap više, znam, da će Milka pronaći put do kuće bez problema”, kroz osmeh je rekao Drgaiša.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

Advertisement